Dostupni linkovi

Darku Mrđi i Zoranu Babiću po 15 godina zatvora za ratni zločin


Darko Mrđa na suđenju u Hagu, arhivski snimak
Darko Mrđa na suđenju u Hagu, arhivski snimak

Sud BiH osudio je bivše prijedorske policajce Darka Mrđu i Zorana Babića na po 15 godina zatvora zbog ubistava i drugih nečovječnih djela nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora u julu i avgustu 1992. godine.

Istom presudom, Radenko Marinović je oslobođen optužbi.

Darko Mrđa i Zoran Babić, bivši su pripadnici Interventne policije pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor. Osuđeni su na po 15 godina za učešće u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske.

Ovo je treća presuda Zoranu Babiću, koji se već nalazi na izdržavanju kazne, dok su se Marinović i Mrđa branili sa slobode.

Optuženi se danas nisu pojavili na izricanju presude, na koju postoji mogućnost žalbe

Optužnica ih je teretila da su, tokom 1992. godine, na području Prijedora i okoline, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema optužnici, oni su djelujući zajedno i pojedinačno, tokom avgusta 1992. godine i transporta nezakonito zatočenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Manjača i Omarska, počinili ubistva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zarobljenika, a pojedini osumnjičeni su lično i direktno, upotrebom hladnog i vatrenog oružja, nanosili povrede i ubijali žrtve.

Darko Mrđa sumnjičio se i za ubistvo tri osobe bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sredice, u mjesecu julu 1992. godine, kao i za odvođenje jednog civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu od kada mu se gubi svaki trag.

Mrđa, se inače vratio u Prijedor 2013. godine, nakon što je pušten iz haškog zatvora gdje je odležao 11, od 17 godina zatvora na koliko je bio osuđen zbog zločina na Korićanskim stijenama.

On je 2004. godine Pretresnom vijeću Haškog tribunala priznao da je na planini Vlašić učestvovao u ubistvu 150 bošnjačkih zarobljenika.

Zoran Babić, već se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne na temelju pravosnažne presude za zločin na Korićanskim stijenama.

XS
SM
MD
LG