Dostupni linkovi

Tusk: Ili nema sporazuma ili nema Brexita ako Parlament ne podrži sporazum


Theresa May i Donald Tusk

Britanija će moći da izabere da li će izaći iz Evropske unije bez sporazuma ili će u potpunosti odustati od Brexita ako njihov parlament odbije sporazum postignut između EU i britanske premijerke Therese May, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u petak u Buenos Airesu.

"Nekoliko dana prije glasanja u Parlamentu, postaje sve više i više jasno da je ovaj sporazum najbolji mogući-u stvari jedini mogući" rekao je Tusk isključujući mogućnost novoh pregovaranja od strane EU ukoliko britanski parlament 11. decembra odbije sporazum postignut u prošlu nedjelju.

"Ako ovaj sporazum bude odbačen u Parlamentu, ostajemo sa alternativom: nema sporazuma ili nema Brexita uopšte. Ja hoću da vas uvjerim da je EU spremna za svaki scenario" rekao je Tusk tokom summita G20 u Argentini.

Tusk će predsjedavati EU summitom dva dana nakon britanskog glasanja u paralamentu o sporazumu za koji i britanska premijetka kađe da je najbolji koji se mođe dobiti.

Prema planu Britanija će napustiti EU 29. marta naredne godine, iako se mnogi protivnici izlaska iz EU nadaju da se proces može zaustaviti, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG