Dostupni linkovi

NVO na godišnjicu presude: Prliću i drugima uzeti odlikovanja


Prlić u sudnici prošle godine
Prlić u sudnici prošle godine

Na prvu obljetnicu osuđujuće haške presude herceg-bosanskoj šestorki Inicijativa mladih za ljudska prava podsjetila je na svoju inicijativu da se osuđenicima - Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću i Valentinu Ćoriću oduzmu hrvatska odlikovanja, na koju institucije šute.

Kako je na konferenciji za novinare u Zagrebu kazala Branka Mierda iz Inicijative, oduzimanje odlikovanja bilo bi u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o dodjeli odlikovanja i priznanja RH, a oni sugeriraju da se odlikovanja oduzmu i Dariju Kordiću.

Inicijativa upozorava da "odlikovanja na ratnim zločincima obezvrjeđuju ustavnu vrednotu vladavine prava, časti i ugleda RH i Hrvatske vojske te nepoštovanje prema svim ratnim veteranima koji su sudjelovali u ratu poštujući međunarodno humanitarno pravo i hrvatske zakone, a da bi se oduzimanjem odlikovanja bar na simboličkoj razini mogao uputiti minimum solidarnosti prema žrtvama te u tom smislu pružiti ruku pomirenja i suradnje građanima BiH i njenim političkim predstavnicima".

Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič kazala je kako se medijski interes za suđenje ugasio nekoliko tjedana nakon presude i da je otada do danas u hrvatskim medijima teško naći bilo kakav prilog koji spominje suđenje bosanskoj šestorici ili govori o Slobodanu Praljku.

"Erupcija emocija utopila se vrlo brzo u fenomenu kratkog pamćenja", zaključila je.

Inače, nepoznate osobe su na postolje spomenika na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića danas zalijepile plakat sa slikom haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji je pred točno godinu dana - nakon što je saslušao oslobađajuću presudu - pred kamerama izvršio samoubojstvo. Uz plakat građani su zapalili desetak svijeća.

XS
SM
MD
LG