Dostupni linkovi

Rusija blokirala ukrajinske luke na Azovskom moru


Luka Berdjansk

Dvije ukrajinske luke na Azovskom moru, Berdjansk i Mariupolj, praktično su pod blokadom Rusije jer je zabranjen ulazak i izlazak brodovima u njima, saopćio je u četvrtak ukrajinski ministar infrastrukture Volodimir Omeljan.

Ukupno je 35 plovila spriječeno da obavlja normalne operacije i samo je brodovima koji plove prema ruskim lukama na Azovskom moru dopušten ulazak, objavi je on na Facebooku.

"Cilj je jednostavan - postavljanjem blokada ukrajinskim lukama na Azovskom moru, Rusija se nada da će protjerati Ukrajinu s vlastite teritorije - teritorije koja je naša u kladu sa svim relevantnim međunarodnim zakonima", kazao je.

Omeljan je saopštio da 18 plovila čeka na ulazak u Azovsko more - uključujući četiri u Berdjansku i 14 u Mariupolju. Takođe se stvorio red od devet brodova koji čekaju da napuste Azovsko more i ostalih brodova koji stoje pred ulazima u luke, prenosi Reuters. Žitarice i čelik glavne su robe koje se isporučuju u azovskim lukama.

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice s njihovim posadama u nedjelju u blizini Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala u 2014, zbog kako navodi, njihovog nelegalnog ulaska u ruske vode - što Ukrajina oštro negira.

Zapljena mornaričkih brodova povećala je napetosti na najviši nivo od 2015. kada su proruski pobunjenici pokrenuli ustanak protiv vlade u Kijevu u istočnoj regiji Donbass, izazivajući rat u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG