Dostupni linkovi

Predsedništvo BiH može da obezbeđuje samo Direkcija policije


Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH saopštila je da ne postoji mogućnost da, osim Direkcije, druga policijska agencija neposredno obezbeđuje članove Predsedništva BiH.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tela Bosne i Hercegovine je 25. novembra 2018. godine uputila pismo Miloradu Dodiku, predsedavajućem Predsedništva BiH, u kojem ga obaveštavamo o načinu pružanja obezbeđenja i neposredne fizičke zaštite za funkciju izabranog člana Predsedništva BiH", saopšteno je iz ove Direkcije za sarajevski portal Klix.ba.

U saopštenju je navedeno da je u skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH precizno propisano da je organizovanje i sprovođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa BiH u nadležnosti ove Direkcije.

"U skladu s tim ne postoji mogućnost da druga policijska agencija vrši neposredno osiguranje članova Predsedništva BiH", piše u saopštenju.

Dodik je izjavio da zahteva da ga u Sarajevu, na poziciji srpskog člana Predsedništva BiH, obezbeđuju pripadnici MUP RS.

Iz Ministarstva bezbednosti BiH za agenciju Beta je potvrđeno da, prema važećem zakonu, jedino Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH može da obezbeđuje štićene ličnosti, pri čemu članovi Predsedništva spadaju u kategoriju jedan, odnosno oni imaju policijsku zaštitu neprestano.

Navedeno je i da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH obezbeđivala i ranije srpske članove Predsedništva BiH, Mladena Ivanića (PDP) i Nebojšu Radmanovića (SNSD) i da bi prepuštanje obezbeđenja Milorada Dodika predstavnicima MUP RS bilo kršenje zakona.

Zakon, prema kome Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH obezbeđuje članove Prededništva BiH, donet je u vreme kada je u vladajućoj koaliciji na nivou BiH bio SNSD.

Prema tom zakonu, jedna od nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH je i "organizovanje i provođenje fizičke i tehničke zaštite lica i objekata organa BiH".

Zakon je donet u aprilu 2008. godine, a potpisali su ga tadašnji predstavnici Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Zoran Živković (SNSD) i Sulejman Tihić (SDA).

XS
SM
MD
LG