Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žene u crnom najavile da će pravdu za aktiviste tražiti u Strazburu


Performans "Kada se Srbija pogleda u ogledalo videće Srebrenicu", organizacija Žene u crnom, jul 2015, Beograd

Nevladina organizacija Žene u crnom najavila je danas da će podneti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer kako je navela, "nijedan počinilac napada na aktiviste te organizacije u Srbiji u prethodne četiri godine, nije osuđen".

U poslednjih 4 godine počinjeno je 13 napada na aktivistkinje i aktiviste Žena u crnom, navodi se u saopštenju.

„Kao paradigmatičan slučaj izdvajamo napad na aktivistkinje i aktiviste Žena u crnom u Valjevu u julu 2014. godine, tokom akcije obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Tom prilikom povređeno je četvoro aktivistkinja i aktivista, kao i tri policajca. Napominjemo da se ovaj napad desio u prisustvu više desetina policajaca, kao i da je snimljen od strane policije. Pripadnici policije koji su dali izjave u istražnom postupku potvrdili su da su napadači tukli aktiviste i aktivistkinje pesnicama, vređali ih na verskoj i nacionalnoj osnovi i pretili im. Uprkos svim ovim dokazima, usled skandaloznih propusta Višeg tužilaštva u Valjevu, kao i usled skandaloznih odluka Višeg suda u Valjevu i Apelacionog suda, epilog pred srpskim pravosuđem je da niko od počinilaca nije osuđen, a čak su i Žene u crnom morale da plate sudske troškove. Usleed toga je podneta žalba Ustavnom sudu zbog povrede prava na jednaku zakonsku zaštitu i zaštitu prava pred sudovima i drugim državnim organima. Ustavni sud je prošlog meseca doneo odluku da odbaci žalbu, ne nalazeći da je bilo koje pravo povređeno“, navodi se u saopštenju.

Organizacije je navela i da vlasti u Srbiji "putem širenja mržnje prema aktivistkinjama i aktivistima za ljudska prava, kao i kroz neprocesuiranje napada na njih, kreiraju atmosferu u kojoj su budući napadi ne samo očekivani i unapred normalizovani, već i poželjni".

"Vlasti u Srbiji više ne kriju da stoje iza raznih takozvanih 'patriotskih', profašističkih organizacija. (Aleksandar) Vučić, (Ivica) Dačić, (Aleksandar) Vulin su bili deo politike i vlasti koja je podsticala, pomagala i inspirisala genocid u Srebrenici i brojne druge zločine po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oni su bili i deo vlasti koja je počinila brojne zločine na Kosovu", navodi se u saopštenju organizacije Žene u crnom.

XS
SM
MD
LG