Dostupni linkovi

Britanski parlament će glasati o sporazumu o Brexitu 11. decembra


Theresa May

Britanski parlamentarci će održati ključno glasanje o sporazumu o Brexitu, o u nedjelju potvrđenom ugovoru u Briselu, 11. decembra, da bi ga odobrili ili odbacili, saopštila je premijerka Theresa May.

Nakon jučerašnjeg summita u Biselu sa EU, britanska premijerka Theresa May u parlamentu je u ponedjeljak tražila podršku za sporazum kojem se protive i neki članovi njene Konzervativne stranke, ali i irski koalicioni partner DUP (Demokratska unionistička strnka) te opozicioni laburisti.

"Ja gledam prema 11. decembru... kada će ovaj dom biti suočen sa odlukom da li ili ne želi da ispuni obećenje koje su izglasali britanski građani", rekla je May u parlamentu.

May je u posljednje dvije sedmice suočena sa žestokim otporom za njen plan za Brexit koji je podržala EU, zbog čega ju je napustilo nekoliko ključnih ministara, a otvoreno je i pitanje izglasavanja nepovjerenja premijerki.

May, međutim, odgovora na sve kritike javno i na svim mjestima tvrdeći da je ovo najbolja moguća ponuda koja će osigurati izlazak iz EU u martu naredne godine.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG