Dostupni linkovi

Britanski parlament došao u posjed povjerljivih dokumenata Facebooka


Ilustracija
Ilustracija

Britanski parlament je došao u posjed povjerljivih dokumenata Facebooka od kreatora sada neaktivne aplikacije za bikini-foto pretraživač što je dodatano podiglo prašinu oko ove socijalne mreže a u vezi sa njihovom problematičnom politikom zaštite podataka korisnika.

Jedan britanski poslanik preduzeo je neuobičajeno agresivan korak natjeravši jednog izvršnog direktora jedne tehnološke kompanije koji je bio u posjeti Londonu da mu preda te dokumente, uoči međunarodnog saslušanja kojem će britanski parlament biti domaćin u utorak, a čija je tema dezinformacije i "lažne vijesti."

Parlamentarni komitet za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport "je dobio dokumenta koja je tražio od Six4Three kompanije povezane sa Facebookom" napisao je predsjednik tog tijela, Damian Collins na Twitteru u nedjelju, dodajući da ih je već pregledao.

"Prema britanskom zakonu i parlamentarnoj privilegiji mi možemo objaviti papire, ako se na to odlučimo kao dio naše istrage" naveo je Collins.

Autor Aplikacije, Six4Three, je imao fajlove, koji datiraju iz 2013-2014., kao dio američke tužbe protiv Facebooka. Oni su ovu socijalnu mrežu tužili zbog promjene privatnosti politike 2015., koja je vodila do toga da Six4Three ugasi svoju aplikaciju-Pikins, koja je omogućavala njihovim korisnicima da nađu fotografije svojih prijatelja u bikinijima i kupaćim kostimima pretražujući kroz listu prijatelja.

Britanski poslanik Collins, kritičar zloupotrebe socijalnih medija i manipulacija na njima, predvodi istragu komiteta o rastu "lažnih vijesti" i kako se koriste za uticaj i zloupotrebu tokom izbora.

Zakonodavci iz sedam država pripremaju se da u britanskom parlamentu u Londonu ispituju izvršnog direktora Facebooka za javnu politiku Richarda Allana. Oni su tražili i da se osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg pojavi na salušanju putem vide linka ali je on to odbio.

Britanski komitet je iskpristio svoje ovlasti da natjera izvršnog direktora Six4Three Theodorea Kramera, koji je bio na poslovnom putovanju u Londonu, da im preda povjerljiva dokumenta. Komitet je dva puta zahtijevo od Kramera da preda dokumenta. Kada to nije učinio, ispraćen je do parlamnta gdje mu je rečeno da rizikuje zatvor ako im ne preda fajlove, javio je Observer.

Facebook je želio da ova dokumenta drži u tajnosti i jedan sudija u Kaliforniji ranije je naredio da dokumenta ostanu zapečaćena.

Sudija bi, prema šefu Facebooka trebalo da iznese stav o statusu dokumenta najkasnije danas, kako je Richard Allan, napisao u pismu Collinsu.

Facebook je u saopštenju naveo da su "tvrdnje Six4Three u potpunosti nevažne".

XS
SM
MD
LG