Dostupni linkovi

Islamska zajednice Srbije traži referendum o ujedinjenju


Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović (u sredini)
Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović (u sredini)

Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović uputio je predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji pismo u kojem poziva na održavanje referenduma na kojem bi se svi muslimanski vernici u Srbiji izjasnili o jedinstvenoj Islamskoj zajednici na teritoriji države, saopšteno je u kabinetu Reisu-l-uleme.

Prema njegovim rečima, to bi bio prvi put da inicijativa dolazi iz Sandžaka, "baš odakle je problem i nastao", zbog čega je ta zajednica dužna da učini dodatni napor koji će "voditi ka osnaživanju jedinstvene Zajednice muslimana Srbije".

"Jedini način da do toga dodje... jeste taj da se svi muslimanski vernici u Srbiji na referendumu izjasne o formiranju objedinjene islamske zajednice, kao i svim čelnim ljudima koji bi upravljali tom Zajednicom, a što uključuje formiranje Sabora i svih drugih organa. Raduje nas što je to i u principima za formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća istaknuto kao jedan od ciljeva, što znači da bismo imali podršku i te važne institucije za realizaciju ove inicijative", navodi se u Nasufovićevom pismu.

On je predložio da se formira zajednički organizacioni odbor predstavnika obe islamske zajednice, koji bi radio na pripremi, organizaciji i svemu drugom za sprovodjenje referenduma i da njihovi čelni ljudi potpišu izjavu da će prihvatiti i poštovati rezultate referenduma "ma kakvi oni bili".

Nasufović je naveo da u Srbiji već duže od deset godina deluju dve Islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju ni sarađuju, a da dosadašnje desetine pokušaja ujedinjenja do sada nisu dale nikakve rezultate.

"Uveren sam da bi održavanje trenutne situacije proizvelo dodatne podele s nepopravljivim posledicama po perspektivu Islamske zajednice i sudbine duhovnog života vernika u Srbiji", navodi se u pismu.

Nasufović je kazao da Rijaset Islamske zajednice Srbije u potpunosti poštuje suverenitet i integritet, Ustav i zakone Srbije i da bi objedinjavanje "dalo krupan doprinos stabilizaciji i normalizaciji prilika u zemlji" i da zato očekuju podršku institucija relizaciji ove ideje.

XS
SM
MD
LG