Dostupni linkovi

Optužbe za napad otrovnim gasom u Alepu


Oko 100 ljudi imalo je problema s disanjem posle napada u Alepu, za koji se veruje da je tokom njega upotrebljen "otrovni gas", preneli su državni mediji u Siriji koji su za napad optužili pobunjenike.

Pozivajući se na bolničke izvore, agencija Sana je prenela da je u noći između subote i nedelje prijavljeno 107 slučajeva gušenja.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su bila 94 slučaja gušenja.

Agencija Frans pres sinoć je prenela da je u bolnicu u Alepu prebačeno nekoliko desetina civila koji su imali problema s disanjem.

Policija u Alepu saopštila je da su pobunjeničke grupe kasno sinoć gađale stambene četvrti grada „raketama sa otrovnim gasom“. I rusko Ministarstvo odbrane optužilo je sirijske pobunjenike da su koristili oružje sa hlorom u napadu u Alepu. Dodaje se da su hemijski stručnjaci ruske vojske otišli u Alep da razmotre situaciju i pomognu žrtvama napada.

Zapadne zemlje su u nekoliko navrata optužile vlasti u Damasku da su koristile hemijsko oružje za napade na civile, a te optužbe su uvek odbacivale sirijske i ruske vlasti, koje su saveznice Damaska.

Alep, metropola na severu Sirije, pod potpunom je kontrolom sirijskih vlasti od kraja 2016. godine, ali se u delovima periferije nalaze i dalje pobunjeničke i džihadističke grupe, koje kontrolišu susednu provinciju Idlib.

XS
SM
MD
LG