Dostupni linkovi

Optužen čuvar u konclogoru Mauthauzen


Spomenik na mestu nekadašnjeg logora Mauthauzen
Spomenik na mestu nekadašnjeg logora Mauthauzen

Berlinsko tužilaštvo je danas saopštilo da je 95-togodišnji čovek optužen po više od 36.000 tačaka za saučesništvo u ubistvu, zbog sumnje da je bio stražar u nacističkom koncentracionom logoru Mauthauzen.

Hans Verner H, čije prezime nije navedeno zbog propisa o privatnosti, optužen je da je kao član SS jedinica bio stražar u logoru u severnoj Austriji od sredine 1944 do početka 1945.

U tom periodu je u Mauthauzenu ubijeno 36.223 ljudi, najviše u gasnoj komori ali i smrtonosnim inekcijama, streljanjem, izgladnjivanjem ili ostavljanjem na zimi, rekao je tužilac Martin Šteltner.

Osumnjičenom se na teret ne stavlja nijedno određeno ubistvo, ali tužilaštvo tvrdi da je kao stražar pomagao funkcionisanje logora.

Veruje se da je u Mauthauzenu nastradalo oko 95.000 ljudi, među kojima je 14.000 Jevreja ali i sovjetski ratni zarobljenici, Španci koji su se borili protiv Fransiska Franka i drugi.

"Svojom ulogom stražara on je pomogao ili, u najmanju ruku, olakšao ubijanje mnogo hiljada logoraša", rekao je Šteltner, dodavši da osumnjičeni negira optužbe.

Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof rekao je da je i sam Vizental bio zatočen u Mauthauzenu kada su Amerikanci oslobodili taj logor u maju 1945.

Vizental je umro 2005. nakon što je proveo decenije otkrivajući nacističke ratne zločince da bi im bilo suđeno.

Podoficir u SS, Hans Verner H. optužen je da je služio i na spoljnoj ogradi logora i u samom logoru, kao i da je stražario nad logorašima koji su radili u obližnjem kamenolomu.

Tužilac Šteltner tvrdi da je optuženi zbog svoje uloge "znao za razne metode ubijanja kao i za katastrofalne životne uslove logoraša".

Kao takav, on je "morao biti svestan da se tim metodama ubija veliki broj ljudi" i da su žrtve mogle biti "ubijane s takvom učestalošću samo ako su ih nadzirali ljudi poput njega".

Sud mora da pregleda optužnicu i ustanovi da li je optuženi sposoban za suđenje.

Šteltner je rekao da ga tužilaštvo smatra sposobnim. Novo pravno tumačenje koje je poslednjih godina uzelo maha u Nemačkoj drži da nekadašnji stražari u nacističkim logorima mogu biti optuženi za saučesništvo u ubistvu čak i ako nema dokaza da su učestvovali u bilo kom pojedinačnom ubistvu.

Usvajanje takvog rezonovanja je dovelo do niza krivičnih postupaka, među kojima je i tekući slučaj 94-ogodišnjeg stražara u logoru Štuthof, kome se u Minsteru sudi po više stotina tačaka za saučesništvo u ubistvu.

XS
SM
MD
LG