Dostupni linkovi

Džaferović: Dodik narušio ugled BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prekršio je Zakon o zastavi, te narušio ugled BiH, izjavio je na vanrednoj pres konferenciji član Predsjedništva Šefik Džaferović.

On je naveo kako je "Dodik je povrijedio Zakon o zastavi BiH, tako što je u svečani salon Predsjedništva BiH prilikom prijema akreditivnih pisama, protivno Zakonu o zastavi, unio zastavu entiteta RS.

Prema Zakonu o zastavi BiH na mjestima gdje se predstavlja BiH, a ovo je danas bio prvorazredan čin predstavljanja naše zemlje, mogu da stoje samo simboli BiH i nikakvi drugui simboli.“

Džaferović je istakao da se radi o kažnjivom djelu, te da će se od agencija za sprovođenje zakona tražiti da djeluju, tim prije što zastavu Republike Srpske nije postavio Sekretarijat Predsjedništva BiH, već neko iz kabineta Milorada Dodika, a nakon što su u prostoriji izvršeni svi sigurnosni pregledi.

Džaferović je dodao kako postoji mnogo pitanja na koja će se morati dati odgovor, jer je jedini put kojim BiH može da ide poštivanje zakona i Ustava.

U tom kontekstu naveo je kako Dodikovo insistiranje na ukidanju Ureda visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH predstavlja udar na Dejtonski sporazum.

Ukoliko se želi poštivati Dejton, poručio je, to se ne može činiti selektivno.

Kritizirao je i odgovor Milorada Dodika predsjedniku SAD Donaldu Trumpu koji je poslao čestitku u povodu predstojećeg Dana državnosti BiH, u kojem je naveo da taj dan ne slave svi, te da o članstvu BIH u NATO neće razgovarati.

XS
SM
MD
LG