Dostupni linkovi

Dodik: Sve institucije u BiH su pomoćna tijela Predsjedništva


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na prvoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu izjavio je kako želi da Predsjedništvo BiH treba djelovati na način prema članu 3 Ustava BIH, u kojem se navodi da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da nije data saglasnost da se taj član tri mijenja. Dodik je najavio kako će mu politika biti 'čistog računa', odnosno da se uvažava ovaj član.

„Mi smatramo da je Republika Srpska dala teritoriju i određene nadležnosti za nivo Bosne i Hercegovine i zato je bilo moguće potpisati Dejtonski sporazum“, kazao je Dodik.

Dodik se dotakao i uloge visokog predstavnika BiH, odnosno međunarodne zajednice u BIH.

„Ja smatram da intervecionizam međunarodne zajednice je prevršio svaku vrstu mjere. Pratiću bilo gdje da se pojavi bilo koji predstavnik međunarodne zajednice s namjerom da nalaže organima Bosne i Hercegovine postupanje ili rješenja koja su u njihovom interesu, tražiću od Predsjedništva da se od takvih osoba ogradimo i onemogućimo njihovo djelovanje na takav način. Ja sam za potpuno uspostavljanje suverentiteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa Ustavom, Anexom IV Dejtonsklog sporazuma. Želim da napravimo neke dobre stvari“, kazao je Dodik.

Predsjedavajući bh Predsjedništva dotaknuo se i ekonomije, navodeći da je dosadašnja praksa bila da se ne stimuliše bh privreda, te pozvao sve nadležne da se dogovore oko mjera vezanih za uvoz roba iz drugih zemalja, te zabranu izvoza trupaca.

„Ja ovo što izvlačim, izvlačim iz činjenica de je jedini izvršno-politički organ u Bosni i Hercegovini Predsjedništvo, a svi drugi su pomoćna tijela Predsjedništva. Ono je to koje vodi politike koje drugi organi trebaju da ispune. Ja hoću tu ulogu Predsjedništva i ako to nije moguće, onda je sve besmisleno“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da njegovu podršku nema Obavještajno-sigurnosna služba.

„U ovom trenutku mislim da i mene kao člana Predsjedniđštva da Obavještajna agencija tretira kao svoj najveći problem“, istakao je Dodik.

Dodik je najavio i da želi da će u ponedjeljak obaviti konsultacije sa ostala dva člana bh Predsjedništva kako bi se održala prva sjednica, koja bi mogla biti održana u narednih sedam do deset dana.

XS
SM
MD
LG