Dostupni linkovi

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka: Sto miliona evra za rečni saobraćaj


Mateo Rivelini i Siniša Mali nakon potpisivanja sporazuma
Mateo Rivelini i Siniša Mali nakon potpisivanja sporazuma

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su danas ugovor o zajmu vrednom 100 miliona evra, kojim je predviđeno ulaganje u rečnu transportnu infrastrukturu, saopšteno je iz Vlade.

Iz finansijskog aranžmana sa EIB-om finansiraće se rekonstrukcija brodskih prevodnica „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“, proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uređenje plovnog puta reke Save i kritičnih sektora na zajedničkom delu Dunava između Srbije i Hrvatske.

Projekti sa EIB-om obuhvataju i vađenje potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava, kao i uvođenje sistema hidro-meteo stanica i sistema za upravljanje vodnim saobraćajem u Srbiji.

“Ugovor koji je danas potpisan obezbeđuje polovinu od ukupno više od 200 miliona evra investicija u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta“, navela je ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović koja je prisustvovala potpisivanju, i dodala da je plan da se to ulaganje realizuje u narednih pet godina.

Sporazum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Mateo Rivelini.

Potpredsednik EIB-a Dario Skanapjeko, koji je odgovoran za EIB-ove operacije na Zapadnom Balkanu je ovim povodom istakao da EIB, kao banka Evropske unije, investira u region Zapadnog Balkana već više od 40 godina.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju, rekao je da investicije u infrastrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU.

“Zbog toga kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija obezbeđuje značajna bespovratna sredstava zasufinansiranje prioritetnih investicija, u iznosu od 150 miliona evra godišnje, odnosno više od jedne milijarde evra iz grantova za period 2014-2020’’, rekao je Fabrici i dodao da Srbija ima veliku priliku da dobije značajan iznos tih investicija, ukoliko bude imala spremne projekte.

XS
SM
MD
LG