Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore usvojila odluku o kriterijumima za ekonomsko državljanstvo


Vlada Crne Gore usvojila je Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora osoba koje mogu steći crnogorsko državljanstvo prijemom, zbog realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes.

"Program je osmišljen da traje određeno vreme, ograničen je na dodelu državljanstva Crne Gore po najviše 2.000 zahteva. Novac dobijen na ovaj način biće usmeren isključivo u razvoj. U postupku je obezbeđena najveća moguća transparentnost“, rekao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje uključujući dokaz o poreklu novca namenjenom za uplatu i ulaganja u skladu s današnjom odlukom.

Potpredsednik Vlade Milutin Simović kazao je da je Vlada odluku o ekonomskom državljanstvu donela s ciljem daljeg ubrzanja ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija, koje će, prema njegovim rečima, doneti nova radna mesta. "Ekonomsko državljanstvo je odavno prepoznato u brojnim zemljama širom sveta kao važan instrument privlačenja investicija. Ovom odlukom intenziviraćemo razvojne projekte i razvoj nerazvijenih područja", rekao je Simović na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da će novac biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama na severu zemlje.

"Aplikanti moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore 450.000 evra u Primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 evra u Severnom regionu i Centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 evra namenjenih manje razvijenim područjima. Pored toga, aplikant mora da položi 15.000 evra za aplikaciju za sebe, po 10.000 evra za najviše četiri člana porodice, i po 50.000 eura za svakog narednog člana porodice", rekao je on.

Radulović je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ne vidi nijedan razlog da imena investitora koji ulaganjem budu ostvarili pravo na državljanstvo Crne Gore ne budu dostupna javnosti.

XS
SM
MD
LG