Dostupni linkovi

Protesti prosvjetnih radnika u Bihaću


Protesti prosvjetnih radnika u Bihaću
Protesti prosvjetnih radnika u Bihaću

Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona danas su na gradskom trgu u Bihaću održali mirne proteste. Oni su nezadovoljni svojim statusom, a prije svega nedavno utvrđenom visinom osnovice za platu za uposlene u obrazovanju u visini od oko 150 eura, čime je, kako navode, ponovo prekršen ranije postignuti sporazum Vlade USK.

„Ne tražimo nikakvo povećanje, nego tražimo isključivo izjednačavanje sa osnovice drugim budžetskim korisnicima, kako je to i definisano Kolektivnim ugovorom“, izjavio je Samir Faić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Protesti prosvjetara u Bihaću
Protesti prosvjetara u Bihaću


Sa skupa su upućeni i drugi zahtjevi, a između ostalog da se donosu pravilnici o napredovanju u predškolskom, osnovnom obrazovanju, ali i da se poštuje i primjenjuje Pravilnik o srednjem obrazovanju.

S druge strane u Vladi USK kažu da trenutno nema dovoljno novca u budžetu za sve ove zahtjeve, ali da su spremni na razgovore i traže samo malo više vremena.

„Mi smo već predstavnicima sindikata predstavili određeni prijedlog sporazuma, kojim smo ponudili da do kraja ove godine zadržimo istu osnovicu za isplatu plata – 290 maraka, te da uvažimo njihov zahtjev kada je u pitanju minuli rad. Nažalost, članovi sindikata to nisu prihvatili. Punjenje budžeta je u ovim mjesecima u padu i jednostavno nismo u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima. Moramo zajednički naći rješenje, odnosno zajedničkim planskim radom osigurati skorašnje poboljšanje položaja prosvjetnih radnika. Samo bih zamolio za malo vremena i strpljenja“, rekao je Damir Omerdić, ministar obrazovanja u Vladi USK.

Sindikat, pak, najavljuje dalje sindikalne akcije.

„ Mi nemamo više vremena da čekamo da se neko sjeti kada će rješavati ovaj problem koji mi imamo 20 i više godina. Vlade se smjenjuju, a mi uvijek u problemima. Ukoliko se ovi naši zahjtevi ne uzmu u razmatranje, odnosno ako se u što skorijem roku dio njih ne ispoštuje, idemo u generalni štrajk“, naglašava Zehra Hadžić ispred Sindikata obrazovanja USK.

XS
SM
MD
LG