Dostupni linkovi

Vučić poziva na mir


 Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

"Dobili smo informaciju da je KFOR bio spreman da zaustavi nečije ludilo i hvala im na tome ako je to istina", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Prethodno je Vučić rekao da raspolaže “informacijama o pokretu albanskih trupa iz baza Belvedere i Vrelo ka severu Kosmeta”.

Druge detalje nije naveo, osim što je izneo pretpostavku da se kreću u kontrolu “kako bi sprečili bilo kakav uvoz robe".

Potom je naveo da ka južnom delu Mitrovice idu kamioni i transporteri i ROSU i kosovskih bezbedbnosnih snaga i da ne za šta se spremaju, kaoi da ni jedan pripadnik srpske nacionalnosti nije pozvan na posao.

"Mi nismo premeštali naše vojne i policijske snage", rekao je Vučić.

On je pozvao na mir i poručio da "moramo da damo sve od sebe da izbegnemo konfrontacije".

Za slike paljenja srpske robe na lomači u Kačaniku, koje su preneli pojedini kosovski mediji, Vučić je rekao da su potpuno iste kao i scene paljenja jevrejskih knjiga u nacističkoj Nemačkoj.

"Dakle, imamo najgoru vrstu nacizma na delu", rekao je Vučić.

Komentarišući saopštenje portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić u kome se obe strane pozivaju da se uzdrže od provokacija Vučić je upitao koji je to sporazum prekršila Srbija i kako je moguće da se, po pitanju uvodjenja taksi na robu iz Srbije, ponovo pominju dve strane.

"Pitam javno - koji je sporazum prekršila Srbija? Nikada nećete dobiti odgovor jer nismo nijedan. Koji sporazum nismo ispunili? A koji su to oni sporazum ispunili? Nijedan! I uvek ćete čuti priču o obe strane. A trebalo je da služimo kao neko ko će da formalizuje ono što smo zamislili kao konačno rešenje", rekao je Vučić u razgovoru s predstavnicima Srba na Kosovu.

Poručio je da će Beograd razgovarati sa svima i da neće zalupiti vrata nikome.

"Srbija je uz svoj narod", poručio je Vučić na kraju dela sastanka koji je bio otvoren za javnost, a nakon što su prisutni u svojim izlaganjima tražili podršku države Srbije.

Nakon dva sata sastanka je zatvoren za javnost.

Sastanak je zakazan povodom odluke Vlade Kosova da poveća takse na srpsku robu na 100 odsto. Vučić je između ostalog kazao da Evropska unija reagovala racionalno na tu odluku.

"Želimo da verujemo da će svojim merama urazumiti Prištinu, ali da budem sasvim jasan – u to nisam siguran. Da kažem – ne mislim da će se to dogoditi", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG