Dostupni linkovi

May: 'Dogovor o Brexitu zaključit ćemo u nedjelju'


Theresa May
Theresa May

Europska unija (EU) i Velika Britanija su se složili sa nacrtom sporazuma o njihovom budućem odnosu, što je utrlo put za zaključak dogovora o Brexitu ovog vikenda.

Premijerka UK Tereza Mej navela je da je prihvatanje ovog dogovora 'na dohvat ruke' i da je ona odlučna da ga osigura, prenosi Reuters. Dodala je da će ga zaključiti u nedjelju.

"Ovo je pravi dogovor za UK, kojim se ispoštovao referendum. Uvjerena sam da ćemo postići dogovor za kompletno Ujedinjeno Kraljevstvo uključujući Girbraltar, razgovarala sam sa premijerom Španije Pedrom Sančezom. Građani žele da se ovo riješi, žele dobar dogovor koji će nam osigurati svijelu budućnost", zaključila je Mej.

Politička deklaracija u kojoj su opisana trgovinska, sigurnosna i druga pitanja, "u načelu je dogovorena", navelo je Europsko vijeće.

Reuters piše da su se EU i UK "dogovorili da razviju ambiciozno, široko i uravnoteženo ekonomsko partnerstvo podržano odredbama koje osiguravaju jednake uslove za otvorenu i poštenu konkurenciju."

Dogovor će poštovati "integritet jedinstvenog tržišta Evropske unije i carinske unije, kao i unutrašnje tržište Ujedinjenog Kraljevstva i priznati razvoj nezavisne trgovinske politike Ujedinjenog Kraljevstva izvan ovog ekonomskog partnerstva. "

London i Bruxelles već su suglasni sa nacrtom uvjeta izlaska Velike Britanije iz EU 29. ožujka 2019. godine.

"Upravo sam poslao u EU27 nacrt političke deklaracije o budućem odnosu između EU i Velike Britanije. Predsjednik Komisije (Europske komisije) me je obavijestio da je dogovoreno na razini pregovarača i u načelu političkoj razini, ali je podložno odobravanju lidera", napisao je na Twitteru predsjedatelj Europskog vijeća Donald Tusk.

Ako sporazum o povlačenju i politička deklaracija budu potpisani na summitu EU u nedjelju, britanska premijerka će uložiti napore da se sporazum usvoji u britanskom parlamentu, prenosi BBC.

Slijedi sastanak u srijedu u Bruxellesu između Therese May i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Pročitajte - Merkel: Britaniji su potrebne daljnje rasprave o Brexitu

XS
SM
MD
LG