Dostupni linkovi

Četvrti veliki skup 'Pravda za Davida' u Banjaluci


Predstavnici Grupe “Pravda za Davida” podsjetili su i na sve izgubljene mlade živote čija ubistva još nisu riješena u Republici Srpskoj
Predstavnici Grupe “Pravda za Davida” podsjetili su i na sve izgubljene mlade živote čija ubistva još nisu riješena u Republici Srpskoj

U Banjaluci, na Trgu Krajine, večeras se održava četvrti veliki skup “Pravda za Davida” na kome se okupilo više stotina građana, daleko manje nego na prethodnim skupovima. Otac ubijenog mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, Davor Dragičević, zatvorenih očiju i sa slikom ubijenog sina iznad glave obratio se okupljenima riječima – “Državo, ja sam David Dragičević.”

Davor je poručio kako će pravda doći za njegovo dijete.

"I dalje ga ubijate, i dalje ga silujete. Ovo je moje dijete. Ovo je Teodorin brat, ovo je Suzanin sin! Ovo je bila moja duša koju ste mi iščupali! Ako treba sam ću ići za ovu dušu, za njim, za spokoj, za odlazak na grob kod njega. Državo, građani BiH i dijaspore hvala vam ko god je danas izašao da da pokršku. Pozdrav i gospodinu Memiću u Sarajevu i svim ljudima. Davida Dragičevića je ubila ova država, 241 dan i više ne date mu pravdu i spokoj.

Meni državo ne trebaš, nećeš postojati. Pravda za njega meni ne treba, ništa. 241 dan kumim i molim, zavijam. Mi tražimo pravo na život, za djecu. A vi svi koji mislite da vam se ovo ne može dogodite varate se. Mi nastavljamo borbu sami, bez vas. Dosta je suza majčinih i očevih. Zbog čega, zbog geta, zbog tajkuna i ubica. Sjeme nam zatiru. Ko će obilaziti grobove ako svi odu. Ko će njemu cvijeće donijeti ako svi odemo. Ovaj slučaj više nikad ne možete zaustaviti. Grupu, udruženje Pravda za Davida nikad ne možete zaustaviti”, istakao je Davor Dragičević.

Davor je rekao da planira da ide do kraja kako bi se rasvijetlile okolnosti smrti njegovog sina, za čije ubistvo je više puta optužio pripadnike MUP-a RS, a obratio se i predstavnicima međunarodne zajednice: “Ovo je Balkan, ovdje stoje ljudi. Mi smo ljudi, nas pokreću emocije i srce. Balkan je, i mi smo ratborni, hrabri i drčni. Svakom zlu jednom dođe kraj. Ako nas dovedete pred svršen čin mi dobro znamo šta nam je činiti. Naše oružje je srce, naše oružje su istina i pravda, naše oružje su naša djeca. Moje oružje je moj sin, moja duša, moje sve. Gledajte dobro, čitav svijet da zna ja ga ne dam nikome. Ja sam mu ćaća!”

Predstavnici Grupe “Pravda za Davida” potom su podsjetili na ljudska prava koja su obećana potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prije 23 godine. Podsjetili su i na sve izgubljene mlade živote čija ubistva još nisu riješena u Republici Srpskoj.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Tvrdnje o zadesnoj smrti Davida, pod dejstvom droga i alkohola iznesene na policijskoj press konferenciji 26. marta izazvale su bunt članova porodice i brojnih građana koji nisu povjerovali u policijsku verziju, kao ni u nalaze obdukcije i reobdukcije tijela.

Od 26. marta se održavaju svakodnevni protesti pod nazivom “Pravda za Davida”. Nekoliko mjeseci nakon smrti Okružno tužilaštvo u Banjaluci, konačno je, pod ogromnim pritiskom javnosti i brojnim nelogičnostima u cijelom slučaju, Davidovu smrt okarakterisalo kao ubistvo. No i do dan danas nisu otkriveni počinioci ubistva Davida Dragičevića.

Istovremeno, u Sarajevu je održan jedanaesti po redu protestni skup “Pravda za Dženana”, na kojem je se okupilo nekoliko stotina građana i građanki. Skup na Trgu djece Sarajeva osiguravao je veliki broj policajaca, a protestno okupljanje je proteklo bez incidenata.

XS
SM
MD
LG