Dostupni linkovi

Britanac osuđen na doživotni zatvor u UAR


Abu Dabi
Abu Dabi

Britanac Metju Hedžis osuđen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na doživotni zatvor za špijunjiranje u korist strane države, saopštila je njegova porodica.

"Možemo da potvrdimo da je osuđen na doživotnu robiju. Ročište je trajalo manje od pet minuta, a njegov advokat nije bio prisutan", rekao je porodični portparol agenciji AFP.

Tridesetjednogodišnji Hedžis, doktorant na odseku za Bliskoistočne studije na Univerzitetu Daram, uhapšen je na aerodromu u Dubaiju 5. maja.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je putovao u Ujedinjene Arapske Emirate u novembru gde se u razgovoru s najvišim zvanuičnicima založio za njega.

Hant je danas izjavio da je šokiran presudom i rekao da ta odluka "nije ono što se očekuje od prijatelja i partnera od poverenja Velike Britanije" i da je "suprotno ranijim uveravanjima" koja su data Britaniji.

Hant je rekao da su konzularni službenici u bliskom kontaktu s Hedžisovom porodicom i dodao da će taj slučaj imati "posledice za odnose između dve zemlje koji su bili izgrađeni na poverenju".

Hant je dodao da je o tom slučaju razgovarao s prestolonaslednikom Abu Dabija Mohamedom ben Zajedom.

Sredinom oktobra državni tužilac Emirata Hamad al Šamsi rekao je da je Hedžisu suđeno u Abu Dabiju pod optužbom da je špijunirao za jednu stranu zemlju i ugrozio vojnu, političku i ekonomsku bezbednost zemlje.

Tužilac je rekao da je Hedžis koristio svoj status istraživača da prikrije svoje radnje i da su optužbe protiv njega zasnovane na dokazima.

XS
SM
MD
LG