Dostupni linkovi

Skoplje najavljuje razgovore sa Budimpeštom o slučaju Gruevski


Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Šef diplomatije Makedonije Nikola Dimitrov najavio je danas da će se početkom decembra sresti sa mađarskim kolegom Petrom Sijartom i "otvoreno razgovarati" o slučaju osuđenog bivšeg makedonskog premijera Nikole Greuvskog koji je prebegao u Mađarsku.

Dimitrov je rekao da će se sa Sijartom sresti na marginama ministarkog sastanka NATO, koji se održava 4. i 5. decembra i istakao da je "paradoks da zemlja članica EU da zaštitu osuđeniku" koji je osuđen u transparentom sudskom procesu.

Ministar spoljnih poslova Makedonije je istakao da su suđenje Gruevskom, u slučaju "Tenk" u kojem je osuđen na dve godine, pratili predstavnici OEBS i EU i da nisu imali nikave, primedbe, kao i da je nedavno Stejt department to suđenje okarekterisao kao fer i kredibilno.

Dimitrov je ponovio da nisu registrovane nikave pretnje po život Gruevskog, podsećajući da je kao bivši premiijer imao policijsko obezbeđenje od šest ljudi, koje je sam izabrao.

"Makedonija će u rešavanju ovog slučaja insistirati na poštovanju vladavine prava i uzeće u obzir sve nacionalne interese, uključujući i dobre odnose sa Mađarskom", rekao je Dimitrov na zajedničkoj konfereciji za novinare sa danskim kolegom Andersom Samulsonom.

Dimitrov je rekao da misli da slučaj Gruevski u udžbenike treba da se upiše pod pojmom ironija i paradoks, jer je zemlja članica EU dala zaštitu osuđeniku koji je pobegao iz zemlje koja je kadidat za članstvo u Uniji.

"Radi se o čoveku pod čijom je vladavinom Evropska komsija definisala Makedoniju kao zarobljenu državu, a imamo zaključak Saveta za opšte poslve iz juna prošle godine, koji je podržao Evropski savet, gde se traži pravna razrešnica i odgovrnost za idicije za krivična dela koja proizilaze iz prisluškivanih razgovra", rekao je Nikola Dimitrov.

Profesor Denko Maleški, bivši ministar spoljnih poslova Makedonije, kaže da u EU postoje unutrašnje razlike, naročito između režima Viktora Orbana, koji je u konstantnoj konfrontaciji sa drugim članicama, pre svega sa razvijenim demokratijama. Novonastala situacija ide u prilog Moskve jer su režimi, kao što je Orbanov, bliski po ideologiji sa Putinom, dodaje Maleški.

“Ovo će dobro doći Rusiji, koja spada u grupi neliberalnih demokratija, saautoritarnom vladavinom njihovog šefa Putina, koji po mnogo čemu nalikujeOrbanu u Mađarskoj”, kaže Maleški.

Maleški dodaje da je Makedoniji sada najmanje potrebno da konfrontacija sa Mađarskom rezultira situacijom koju je zemlja imala sa Grčkom, pa da Makedonija bude blokirana u pregovorima sa EU. Zato makedonske vlasti trebaju izvesti jedan delikatan balans, smatra on.

Bivši makedonski premijer je na dve godine osuđen na osnovu prisluškivanih razgovora, a Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razogovore protiv njega trenutno vodi četiri sudska procesa i više istraga.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je izjavio da mađarski premijer Viktor Orban treba da ponudi utemeljeno, jako objašnjenje odluke kojom je Mađarska odobrila politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom.

XS
SM
MD
LG