Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amblemi separatista iz Donjecka u ponudi Amazona


Ukrajinski dužnosnici ogorčeni na najveću internet tržnicu na svijetu Amazon, koja u posljednje vrijeme na svojim stranicama oglašava prodaju amblema i simbola istočnoukrajinskog separatističkog područja Donjeck. Taj kič treba zabraniti - jednostavna je poruka iz Kijeva.

"Amazon profitira od promoviranja terorizma", upozorila je ukrajinska ministrica zdravlja Ulana Suprun na dvojezičnoj objavi na Facebooku, pored fotografija proizvoda kojima se reklamiraju separatisti na Amazonu.

Riječ je o zlostavljanju putem društvenih mreža, kaže ministrica i poziva glavnog direktora Amazona Jeffa Bezosa da ukloni takve proizvode sa stranica Amazona.

Njen post je podijeljen više od 1.500 puta, a podržalo ga je više od 3.600 ljudi.

Amazon je i ranije zabranjivao prodaju kontroverznih proizvoda (Fotografija: sporna prodaja na Amazonu)
Amazon je i ranije zabranjivao prodaju kontroverznih proizvoda (Fotografija: sporna prodaja na Amazonu)

Takozvana "Donjecka Narodna Republika" i njezin ekvivalent u regiji Luganjsk su imena koja koriste oružani separatisti koje pomaže Rusija, a odnose se na rubne dijelove Ukrajine koje separatisti kontroliraju od početka sukoba 2014. Rusija negira bilo kakvu uključenost u događaje, usprkos nizu dokaza koji se gomilaju.

Ujedinjeni narodi podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, negiraju pravo separatistima i Moskvi da anektiraju dijelove Ukrajine. Međunarodna zajednica oštro se usprotivila aneksiji ukrajinskog poluotoka Krima u martu 2014, a Moskvi su nametnute međunarodne sankcije.

No, što se sve može kupiti? Osim crnih, plavih i crvenih zastavica i gitara, sa oznakama "Narodna Republika Donjeck" u prodaji se, vjerovali ili ne nalaze kostimi za plažu, ručnici, podmetači za vježbe joge, olovke, odjeća za dječake i djevojčice sa oznaka separatističke republike, potom bedževi veterana iz prvog i Drugog svjetskog rata, kao i onih iz sovjetskog rata u Afganistanu i Hladnog rata.

Suprun, koja je rođena u Sjedinjenim Državama i preselila se u Ukrajinu 2013. godine, na svom Facebooku ističe da "nitko ne bi trebao profitirati od žrtava Putinovog rata protiv Ukrajine i potrošači ne bi trebali plaćati ruski hibridni rat protiv civiliziranog svijeta". Dodaje kako separatistička zastava Donjecka "predstavlja terorizam, represiju, smrt i okupaciju".

Od izbijanja rata u Ukrajini do sada je poginulo više od 10.300 ljudi, a sporazum iz Minska koji je trebao okončati sukobe i dalje se ne primjenjuje.

Amazon opisuje svoje tržište kao "platformu za e-trgovinu koja omogućuje prodavačima trećih strana da prodaju nove ili rabljene proizvode na mreži s fiksnom cijenom, uz redovne ponude tvrtke Amazon. Tvrtka kaže da zabranjuje prodavačima da nude proizvode koji "promoviraju ili slave mržnju, nasilje, rasnu, seksualnu ili vjersku netrpeljivost ili promoviraju organizacije s takvim stavovima". Amazon je i ranije zabranjivao prodaju kontroverznih proizvoda .

Suprun i mnogi njeni pristaše u Ukrajini se nadaju da će Amazon donijeti sličnu odluku i prema prodaju amblema i simbola separatističkih proruskih regija, jer "stavljajući na prodaju takve proizvode, ili ih kupujući, vi nekome plaćati da ubija", upozorava ukrajinska dužnosnica.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG