Dostupni linkovi

Australija odbila sporazum UN-a o migrantima


Migranti

Australija je još jedna zemlja koja je odlučila da ne potpiše sporazum Ujedinjenih nacija (UN) o migracijama, a članovi Vlade su rekli da dokument nije u nacionalnom interesu.

Postoji rizik da bi globalni sporazum o migracijama, koji bi trebao biti potpisan sljedećeg mjeseca na samitu UN-a u Maroku, mogao ohrabriti ilegalne ulaske u Australiju, saopštili su premijer Scott Morrison (Skot Morison), ministar unutrašnjih poslova Peter Dutton (Piter Daton) i šefica spoljne politike Marise Payne (Maris Pejn).

U tekstu se dodaje da sporazum "nije napravio adekvatnu razliku između ljudi koji ulaze u Australiju ilegalno i onih koji dolaze na propisan način", prenijela je agencija DPA.

Sporazum UN-a o migracijama postao je kontroverzan u mnogim zemljama Zapada, naročito u onima koje predvode konzervativci.

Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael i Sjedinjene Države su objavili da ga neće potpisati.

Kritičari kažu da ovaj neobavezujući dokument utemeljuje ekonomski motivisane migracije kao ljudsko pravo, a pristalice sporazuma smatraju da će on poboljšati upravljanje međunarodnim tokovima migranata i zaštititi ljudska prava.

Konzervativne vlasti Australije od 2013. godine vode često kritikovanu politiku pritvaranja na udaljenim ostrvima migranata i azilanata koji čamcima stignu do Australije.

UN je opisao uslove u kampovima na pacifičkim ostrvima Manus i Nauru kao "veoma šokantne", a grupe za ljudska prava navode da je riječ o "zatvorima na otvorenom".

XS
SM
MD
LG