Dostupni linkovi

Ukrajina prijeti izlaskom iz Interpola ako šef bude Rus


Arsen Avakov, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova
Arsen Avakov, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja razmotriti suspenziju svog članstva u međunarodnu policijsku organizaciju ukoliko za novog šefa Interpola bude izbaran Rus.

Avakov je citiran u Dubaiju u Ujedinjenin Arapskim Emiratima (UAE), gdje se u utorak očekuje izbor novog šefa Intepola nakon što je dosadašnji prvi čovjek ove organizacije uhapšen u Kini.

Britanski mediji su izvjestili da će novi šef Interpola najverovatnije biti 56-godišnji veteran ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Prokopčuk uprkos optužbama da je Moskva koristila interpolove procedure za progon političkih protivnika.

"Moguće predsjedavanje Rusije Interpolom je apsurd i u kontadikciji sa duhom i ciljevima ove organizacije" naveo je Arsen Avakov u Dubaiju. On je ranije naveo da bi Rusija na čelu intepola predstavljala "hibridnu prijetnju cijelom svijetu".

Meng Hongvei, koji se nalazio na čelu Interpola i koji je ranije bio potpredsjednik Kine za javnu bezbjednost, nestao je nakon odlaska u matičnu zemlju krajem septembra. Peking je naknadno saopštio da je uhapšen u okviru velike čistke zbog navodne korupcije ili, kako se sumnja, nelojalnosti autoritarnoj vlasti predsjednika Si Đinpinga.

Osim o izboru novog direktora Interpol će sjutra donijeti odluku i hoće li Kosovo primiti u punopravno člansvo međunarodne policijske organizacije.

XS
SM
MD
LG