Dostupni linkovi

Tri briselske poruke vlastima u BiH


"Prvo, poziv i apel za formiranje vlade sada kada su izborni rezultati zvanični", istakla je Federica Mogherini
"Prvo, poziv i apel za formiranje vlade sada kada su izborni rezultati zvanični", istakla je Federica Mogherini

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske Unije raspravljali su o situaciji u Bosni i Hercegovini, na insistiranje Hrvatske.

Visoka EU predstavnica za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini je iznela stav da su evropski šefovi diplomatije, preneli tri poruke bosanskohercegovačkim vlastima:

“Prvo, poziv i apel za formiranje vlade sada kada su izborni rezultati zvanični. Drugo, da se svi 100 posto fokusiraju na reformsku agendu jer je to ono što građani očekuju i to je povezano sa evropskom perspektivom zemlje, i takođe da se fokusiraju na reformu izbornog zakona i reše sva pitanja", prenela je Mogherini na kraju ministarskog sastanka.

Šefica evropske diplomatije je takođe podvukla da među ministrima postoji saglasnost da se intenzivno radi sa sa svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska ministrica inostranih i evropskih poslova, Marija Pejčinović – Burić, čija je vlada pokrenula debatu o BiH, na ministarskom nivou, naglasila je da je naišla na rauzmevanje evropskih kolega oko hrvatskog stava.

"Imamo sve veći broj članica koje razumeju zabrinutost Hrvatske u vezi s položajem Hrvata, jednog od tri konstitutivna naroda. U tom smislu očekujemo dalju raspravu u skoroj budućnosti", izjavila je Pejčinović-Burić.

Marija Pejčinović – Burić naglasila je da je naišla na rauzmevanje evropskih kolega oko hrvatskog stava
Marija Pejčinović – Burić naglasila je da je naišla na rauzmevanje evropskih kolega oko hrvatskog stava

Na susretu je bila upriličena samo otvorena duskusija i nije bilo predviđeno usvajanje zaključaka, jer nije bilo kompromisa među članicama Evropske Unije oko zajedničkog teksta, zbog hrvatskog tvrdog stava da se eksplicitno istakne da, kako se kaže “hrvatski predstavnik u Predsedništvu, treba da predstavljati Hrvate, a ne sve narode”. Pejčinović-Burić je iznela uverenje da će na jednom od narednih sastanaka Saveta EU biti doneseni i pisani zaključci.

Osvrćući se na “nerazumevanje” EU članica oko koncepta konstitutivnih naroda, hrvatska šefica diplomatije je naglasila da 20 godina posle Daytonskog Sporazuma, Evropa ide u smeru građanskog principa.

“To je onaj dio problema gde su države na različitim pozicijama. Dakle, ide li se gledati na BiH kroz važeći Ustav i odredbe koje je doneo Daytonski mirovni sporazum, dakle konstitutivnost naroda i zastupljenost svih ostalih građana na način kako je to propisano ili da se ide na put koji definira evropska pravna stečevina, a to je da države trebaju biti uređene na moderan način, prema modelu, kada su izbori u pitanju, jedan čovjek - jedan glas. Dakle, tu je stvar pristupa kako gledati na BiH", izjavila je Marija Pejčinović – Burić.

Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak ocenio da u Bosni i Hercegovini postoje dve realnosti
Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak ocenio da u Bosni i Hercegovini postoje dve realnosti

Hrvatsku inicijativu da se raspravlja o BiH na nivou ministara inostranih poslova, podržale su i zemlje koje pripadaju Višegradskoj grupi a koje uključuju Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku. Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak je s tim u vezi ocenio da u Bosni i Hercegovini postoje dve realnosti.

“Imamo Daytonsku realnost koja je izgrađena na etničkom principu i imamo evropsku relanost koja je izgrađena na građanskom principu. I mi bi trebali da idemo nekako od jedne prema drugo - prema evropskoj”, rekao je Lajčak. On je dodao da je zaključak rasprave na ministarskom sastanku da bi EU trebala biti aktivnija u političkim procesima u BiH. “Rasprava je bila vrlo simpatizirajuća prema BiH. Razgovarali smo o tome kako da pomognemo zemlju, a ne da je kaznimo i mislim da je to jako pozitivno", dodao je Lajčak.

Posle oktobarskih opštih izbora u Bosni i Hercegovini, Hrvatska je preduzela aktvnu diplomatsku ofanzivu kako bi upozorila na činjenicu da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana predsedništva, ukinuto pravo da Hrvati imaju svog predstavnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG