Dostupni linkovi

Lempart: Na djelu je ključna borba protiv Katoličke crkve u Poljskoj


U Poljskoj crkva tvrdi da su djeca koja su silovana sama kriva za to što im se dogodilo: Marta Lempart
U Poljskoj crkva tvrdi da su djeca koja su silovana sama kriva za to što im se dogodilo: Marta Lempart

Marta Lempart je aktivistica za ljudska prava u Poljskoj. Govori o razlozima jačanja ekstremizma u Poljskoj i ulozi Katoličke crkve u toj zemlji.

Ona smatra da ono što se mora dogoditi u Poljskoj je ne samo da stranka Zakona i pravde izgubi vlast, već da Katolička crkva izgubi vlast. Kada crkva izgubi moć, malo će biti onih koji će se prikljanjati desničarima ili ekstremnoj desnici, smatra ona. Također dodaje da Katolička crkva ne voli one koji je kritiziraju, a to su nevladine udruge i građanske inicijative.

Lemprat upozorava i na stavove Katoličke crkve u Poljskoj koja tvrdi da su djeca koja su silovana sama kriva za to što im se dogodilo i da su zapravo djeca silovala svećenike. Pedofilija je po njima krivica same djece.

RSE: Neonacisti i neofašisti marširaju cijelom Evropom. To je poprilično uzdrmalo mnoge Evropljane, ali i promatrače koji upozoravaju na moguće posljedice. Po svemu sudeći taj val je poprilično zapljusnuo Poljsku?

Lempart: Mi imamo dva problema. Najprije vladu koja podržava i potiče neonaciste i kaže da su ponosni kada oni marširaju, te da u tome nema ničega pogrešnoga. Imali smo slučaj kada su četvorica neonacista premlatili jednog čovjeka, vlada je saopćila da to ne odobrava, ali da razumije zašto su neonacisti premlatili toga čovjeka. Mnogo je takvih slučajeva u kojima visoki dužnosnici zapravo potiču nasilje čime daju signal neonacistima da ako i naprave nešto nezakonito, nekoga prebiju, zbog toga neće odgovarati i biti kažnjeni.

Protest protiv planova konzervativnih poljskih vlasti i Poljske rimokatoličke crkve da potpuno zabrani abortus (Varšava, 23. oktobar 2016)
Protest protiv planova konzervativnih poljskih vlasti i Poljske rimokatoličke crkve da potpuno zabrani abortus (Varšava, 23. oktobar 2016)

Nacistička ideologija je zabranjena i Ustavom i zakonom, ali na to se nitko ne osvrće. Vide li svastiku ili druge nacističke simbole, jednostavno okrenu glavu na drugu stranu. Dakle, vlada ih ohrabruje time što ne reagira. S druge strane, imamo vrlo slabe lokalne organe vlasti. Oni, iako su zapravo opozicija, nisu ekstremna desnica poput onih na vlasti, ipak se plaše reagirati i nikada nisu zatražili zabranu neonacističkih marševa. Upravo to je njihov posao, no to je učinilo tek nekoliko gradonačelnika. Malo je slučajeva u kojima su predsjednici općina zabranili takve skupove, u većini se pretvaraju da se neonacistički skupovi nisu ni dogodili.

Dakle, nije riječ o “ludim radikalno desničarski populistima”, već o kukavicama koji ne znaju što uraditi, okreću glavu i misle da će neonacisti nestati sami od sebe. Nažalost, to se neće dogoditi. Tragično je da imate dvije grane vlasti, onu na državnoj i onu na regionalnoj razini, dvije glavne poluge vlasti, koje ne reagiraju na pojavu neonacista i neofašista. Zato je situacija u Poljskoj tako loša.

RSE: Poljska će zaštiti Mađarsku od sankcija EU. Poljski predsjednik je u svom govoru pred parlamentom omalovažio Uniju. Zašto se to radi?

Lempart: Da preciziram, to nije Poljska, već poljska vlada. Tako se izjašnjavaju predstavnici vlasti, ne mi Poljaci. Za ovu vladu je glasalo 18 posto građana Poljske. Vlada “Pravde i zakona” je ta koja radi te sulude stvari.

RSE: Da li su lijeve opcije preslabe da mijenjaju stvari u Poljskoj?

Lempart: Ne, nisu. Rekla bih da se situacija mijenja i vrlo sam optimistična u pogledu promjene politike. Iako izgleda da je ljevica podjeljena i da je slaba, pojavljuju se neki mladi ljudi koji do sada nisu bili zainteresirani za politiku. Stvara se jedna infrastruktura, ali je to nemoguće primjetiti u državnim medijima. Uvjerena sam da ćemo iduće godine u Poljskoj imati jaku lijevu političku stranku, koaliciju ili pokret. Mislim da se to događa i u Evropi. Naime, stranački lideri još uvijek se čuvaju od medijskih istupa, već se lokalno povezuju i organiziraju. Očito je da ljevica ne može računati na one koji ne znaju da li su desni centar, centar ili ekstremna desnica, a koja nikada, ama baš nikada, neće ići protiv Katoličke crkve u Poljskoj i upravo je to to je glavna crta podijele u poljskom društvu.

Ono što se mora dogoditi je ne samo da stranka Zakona i pravde izgubi vlast, već da Katolička crkva izgubi vlast. Kada se crkva izgubi moć, malo će biti onih koji će se prikljanati desničarima ili ekstremnoj desnici. Katolička crkva ne voli one koji je kritiziraju, nevladine udruge, građanske inicijative. Film "Kler" ("Svećenstvo") o trojici svećenika koji piju, financijski iskorištavaju vjernike i izruguju se crkvi, a jedan od njih seksualno zlostavlja slijepog dječaka pogledalo je više stotina tisuća ljudi.

U Poljskoj crkva tvrdi da su djeca koja su silovana sama kriva za to što im se dogodilo i da su zapravo djeca silovala svećenike. Pedofilija je po njima krivica same djece. To je službeno saopćenje poljskog episkopata. To je uistinu odvratno. I sve je više onih koji su zbog toga vrlo, vrlo ogorčeni. Sve je više inicijativa koje su protiv crkve i onoga što ona radi. Mislim da je čeka vrlo teško razdoblje. Na djelu je ključna borba protiv Katoličke crkve u Poljskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG