Dostupni linkovi

Počela Generalna skupština Interpola


Ilustracija

Generalna skupština Interpola počela je u nedelju u Dubaiju, a zemlje članice treba da izaberu novog predsednika pošto je bivši šef organizacije Meng Hongvej pritvoren u Kini.

Meng Hongvei, koji je bio kineski zamenik ministra za javnu bezbednost i istovremeno bio na čelu Interpola, nestao je kad je otputovao u Kinu u septembru. Kasnije je iz Kine saopšteno da je on, dugogodišnji insajder kineske Komunističke partije s decenijama iskustva u kineskom bezbednosnom sistemu, pritvoren u okviru šire akcije protiv korupcije.

Hongvei je podneo ostavku na čelu organizacije.

Zemlje će o novom predsedniku svetske policijske organizacije glasati u sredu, 21. novembra.

Zemlje članice će takodje odlučivati da li da prihvate Kosovo kao punopravnog člana. Glasanje je najavljeno za 20. novembar.

Srbija se oštro protivi članstvu Kosova u Interpolu i vodi kampanju protiv prijema. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je za RTS da bi članstvo Kosova bilo presedan.

"Pored Rezolucije UN 1244, i drugi akti jasno govore da Kosovo nije ni država, ni članica, niti posmatrač u Ujedinjenim nacijama što je uslov i za članstvo u Interpolu. Pored toga postoji i pregršt policijskih razloga, kao što je zabrinutost da bi moglo da dođe do curenja Interpolovih baza podataka prema nekim terorističkim strukturama, a koja sadrže podatke o licima koja se sumnjiče i za najteža krivična dela ne samo organizovanog kriminala već i terorizma", naglasio je ministar policije.

Priština je i prošle godine podnela molbu za prijem u Interpol, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre generalne skupštine povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške. Prošle godine je u Interpol primljena Palestina uprkos protivljenju Izraela i SAD.

XS
SM
MD
LG