Dostupni linkovi

Vijeće Evrope: Spriječiti seksualnu eksploataciju djece u sportu


Djeca posmatraju fudbalsku utakmicu
Djeca posmatraju fudbalsku utakmicu

Generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland je uoči Evropskog dana zaštite djece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, 18. novembra, kazao da se napori za "prekidanje tišine koja okružuje seksualno zlostavljanje djece u sportu" moraju udvostručti, a još veći napori uložiti radi sprečavanja tog zločina, navodi se u saopštenju.

"Sportsko okruženje često podrazumijeva nejednake odnose moći, u atmosferi u kojoj dominira muškarac, gdje se ranjivost vidi kao slabost. To dovodi djecu u poseban rizik od seksualnog zlostavljanja", kazao je Jagland i dodao da je zaštita djece od seksualnog zlostavljanja u sportu veliki izazov, u koji trebaju da se uključe roditelji, treneri, sportisti i upravni organi klubova.

On je podsjetio da je Vijeće Evrope započelo projekat "Start to Talk" (Progovori) aprila ove godine, putem kojeg poznati sportisti, treneri, klubovi i sportske federacije skreću pažnju na problem seksualnog zlostavljanja djece u sportu, i da iznose svoje probleme.

"Djeci je teško da govore (o problemu seksualnog zlostavljanja) - oko jedne trećine djece žrtava nikada ne kaže ništa o tome", navodi se u saopštenju.

Obilježavanje Evropskog dana zaštite djece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja započeo je Vijeće ministara Vijeća Evrope 2015. godine, da bi se spriječili zločini, da bi počelo gonjenje počinitelja i zaštitile žrtve, i da bi javnost znala o seksualnom zlostavljanju djece.

XS
SM
MD
LG