Dostupni linkovi

Rusija ograničila pristup mobilnom internetu tokom protesta


Mobilni telefon
Mobilni telefon

Ruske vlasti naredile su dvama mobilnim operaterima da ograniče pristup uslugama mobilnog interneta u regionu Ingušetije, jer su se demonstranti okupili ispred vladinih ureda, navodi se u dokumentu državnog telekom regulatora, piše Rojters.

Ovo je prvi put da je takva naredba dokumentovana u Rusiji i ukazuje na to da Rusija ograničava pristup društvenim mrežamma poput Fejsbuka ili Tvitera, tako da se ne mogu koristiti za organizovanje antivladinih protesta.

Iste tehnike su korištene na Bliskom istoku gdje su, s obzirom na porast popularnosti društvenih mreža, vlade ograničile pristup mobilnim podacima, upozoravaju aktivisti i mobilni operateri.

U dokumentu u koji je Rojters imao uvid iz kancelarije Regulatora Roskomnadzora iz Ingušetije navodi se da su u Ingušetiji od 4. oktobra do 17. oktobra ugašeni 3G i 4G "na osnovu opravdane odluke organa za provođenje zakona".

U dokumentu nisu pomenuti protestiniti na osnovu čega su organi za provođenje zakona donijeli odluku.

Služba Federalne sigurnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorili na zahtjeve Rojtersa za komentar. Ni glasnogovornik Roskomnadzora, u odgovoru na pitanja, nije rekao zašto suove usluge bile isključene.

Protesti su izbili u Ingušetiji, uglavnom muslimanskom regionu u južnoj Rusiji, 4. oktobra, nakon što je postignut dogovor o obilježavanju granice Ingušetije sa susjednim regionom Čečenije.

Demonstranti su naveli da je sporazumom ustupljeno previše teritorije Čečeniji, a hiljade njih su se okupile u administrativnom centru regiona, Magasu, gdje su tražili da bude odbačen. U jednom trenutku, sigurnosne snage su pucale u vazduh kako bi pokušale rastjerati demonstrante.

XS
SM
MD
LG