Dostupni linkovi

Poverenik pokrenuo postupak zbog Vučićevih pisama penzionerima


Povereniku se obratilo više građana koji navode da su korisnici penzija, a kojima je u proteklih nekoliko dana poštom pristiglo pismo adresirano na njih

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike nakon što su pojedinim korisnicima penzije počela da stižu pisma od predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa oznakom Srpske napredne stranke (SNS).

Kako se navodi u saopštenju, Povereniku se obratilo više građana koji navode da su korisnici penzija, a kojima je u proteklih nekoliko dana poštom pristiglo pismo adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije, potpisano od predsednika Srbije, sa oznakom SNS. Pojedini od tih ljudi su naveli da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije.

Poverenik je zatražio od PIO fonda da se u roku od pet dana izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu, podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.

"Odgovarajuće izjašnjenje Poverenik je u istom roku zatražio i od Generalnog sekretarijata predsednika Republike i od Srpske napredne stranke. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i u skladu sa njima preduzetim merama, obavestiti javnost", navodi se u saopštenju.

„Poštovani, Želim da vam najiskrenije zahvalim na strpljenju, odgovornosti i više od svega, poštovanju i ljubavi, koje ste tokom decenija rada pokazali prema svojoj državi, prema Srbiji“, navodi se u tekstu pisma sa fotografijom Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Srpske napredne stranke, koje uz njegov potpis ovih dana poštom stiže na adrese građana Srbije.

„Takođe, želim i lično da vam zahvalim na podršci koju ste pružili našoj Srbiji da se ekonomski podigne sa kolena, znajući da je to moguće postići samo dubokim rezovima, a ne lagodnim rešenjima, praznim pričama i olakim obećanjima“, stoji, između ostalog, u ovim pismima.

XS
SM
MD
LG