Dostupni linkovi

Slučaj Kašogi: Saudijski tužilac traži smrtnu kaznu za pet optuženih


Ubijeni novinar Džamal Kašogi
Ubijeni novinar Džamal Kašogi

Saudijski tužilac Saud al Modžeb zatražio je danas smrtnu kaznu za petoro optuženih za ubistvo novinara Džamala Kašogija i isključio mogućnost da je prestolonaslednik Mohameda bin Salmana umešan u zločin.Mohamed bin Salman "nema nikakva saznanja o ovom slučaju", rekao je tužilac novinarima u Rijadu.

Pet osoba je naredilo i izvršilo ubistvo Kašogija pošto su "razgovori s njim propali" u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Al-Modžeb je rekao da je Kašogi ubijen smrtonosnom injekcijom, zatim raskomadan i u delovima iznet iz konzulata.

Planovi za njegovo ubistvo postojali su tri dana pre nego što je izvršeno. Iza ubistva je bivši šef obaveštajne službe Ahmad al-Asiri, koji je smenjen zbog toga što je naredio prinudni povratak Kašogija.

Policija je uhapsila 21 osobu u vezi sa slučajem, a protiv 11 je podignuta optužnica.

Turska je optužila najviše saudijske zvaničnike za ubistvo, tvrdeći da je Saudijska Arabija poslala tim ubica za Kašogijem.

Novinar (59) koji je pisao za Vašington post ubijen je u konzulatu gde je otišao po dokumenta za venčanje s turskom državljankom.

Saudijska Arabija je pod pritiskom više puta menjala priču o Kašogiju, na kraju priznavši da je novinar umro u konzulatu, a tek nedavno je priznala da turski dokazi pokazuju da je ubistvo bilo planirano.

XS
SM
MD
LG