Dostupni linkovi

Beč neće proterivati ruske diplomate


Austrija neće jednostrano proterivati ruske diplomate kao odgovor na slučaj bivšeg pukovnika austrijske vojske koji se sumnjiči da je špijunirao za Moskvu 26 godina, rekao je danas kancelar Sebastijan Kurc.

"Austrija neće preduzimati jednostrane mere u tom pravcu", rekao je Kurc na konferenciji za novinare nakon sastanka Vlade, odgovarajući na pitanje da li će Austrija proterivati ruske državljane.

Kurc se pozvao na neutralnost svoje zemlje nakon odluke da ne protera ruske zvaničnike u vezi sa ranijim slučajem trovanja oca i ćerke Skripalj u Engleskoj, iako je Beč glavni diplomatski centar u kome radi više od 100 ruskih diplomata.

"O odnosima Rusije i EU redovno se razgovara na evropskim forumima. I ta debata tu pripada", rekao je Kurc dodajući da je špijuniranje od strane bilo koje zemlje neprihvatljivo.

“Ovaj slučaj, naravno, neće voditi poboljšanju odnosa između EU i Rusije. Međutim, smatramo da je važno zadržati kanal za komunikaciju sa Rusijom”, istakao je austrijski kancelar.

Rusija je saopštila da ništa ne zna o optužbi na račun penzionisanog austrijskog pukovnika da je špijunirao za nju. Zvanična Moskva je prethodno negirala umešanost u trovanje Skripaljevih.

XS
SM
MD
LG