Dostupni linkovi

Češki premijer Babiš držao sina zatočenog protiv njegove volje


Premijer Češke Andrej Babiš
Premijer Češke Andrej Babiš

Sin češkog premijera Andreja Babiša, 35 godišnji Andrej izjavio je da je držan protivno njegovoj volji na Krimu nakon što su saradnici njegovog oca organizovali njegovo prebacivanje tamo u trenutku kada je povedena istraga o optužbama za prevaru Evropskih fondova.

Šest opozicionih stranka pozvalo je na Babiševu ostavku nakon izbijanja skandala u javnost. Takođe je predloženo glasanje o nepovjerenju vladi. Ove stranke, koje u parlamentu imaju 92 mjesta, a za svrgavanje premijera im je potreban 101 glas, tražili su od Komunista da povuku njihovu podršku Babiševoj vladi.

Postez stiže samo pra sati nakon što je u utorak, 13. novembra, na češkoj internet i TV mreži Seznam objavljen je izvještaj koji je uključivao i kratki intervju sa premijerovim sinom koji se takođe zove Andrej, i koji je rekao da je na prevaru nagovoren da ode na Krim na odmor koji se pretvorio u "otmicu".

Stariji Babiš je izjavio da je njegov sin mentalno bolestan te je negirao da je otet. Premijer je na Facebooku napisao da je Andrej "napustio Češku Republiku sopstvenom voljom" i da je "policija istraživala ovaj slučaj i zaključila da nije bilo otmice".

Andrej Babiš, bivši ministar finansija, koji je postao premijer u decembru 2017. godine, u martu 2016. je izjavio da su njegovo dvoje starije djece iz prvog braka, pomenuti Andrej i ćerka Adriana, vlasnici jedne farme i kongresnog centra izvan Praga nazvanog Rodino gnijezdo (Čapí hnízdo).

Babiš je to rekao nakon što je optužen da je protivzakonito dobio 2 miliona eura EU novca za razvoj malog biznisa za jednu od svojih podružnica, tako što je sakrio svoje vlasništvo Rodinog gnijezda.

U izvještaju Seznama, mlađi Babiš je rekao da je čovjek koji radi kao vozač u kompaniji njegovog oca Agrofest, i kojeg je identifikovao kao Petra Protopopova, Rusa, iskoristio "želje mog oca da učni da nestanem" zbog skanadala sa Rodinim gnijezdom.

On je rekao da je u Protopopova i njegovu ženu, Dita Protopopovu, psihijatricu koja ga je liječila "imao veoma mnogo povjerenja i da su oni zloupotrijebili to povjerenje".

Navodi da mu je Protopopova rekla "da ili me mogu držati na psihijatrijskoj klinici ili mogu otići na 'odmor' i ja sam izabrao odmor," izjavio je mađi Babiš, dodajući da se odmor pretvorio u "otmicu".

Prema izvještaju Seznama, Babiš mađi je preko e-maila rekao da je protivno svojoj volji držan "jako dugo" na ukrajinskom poluostrvu kojeg od marta 2014. kontroliše Rusija, Krimu, u rentiranim stanovima u Sevastopolju i na Jalti.

Bez pominjanja datuma, mlađi Babiš je rekao da je potom otputovao u Slovačku i da je "na kraju pobjegao za Švajcarsku autobusom".

Stariji Babiš, češki premijer je izvještaj Seznama nazvao "manipulacijom" i "pritiskom novinara i agencija za sprovođenje zakona".

Premijer je rekao da je njegov sin na lijekovima i da "mora trajno biti pod nadzorom i živjeti u Švajcarskoj sa svojom majkom".

XS
SM
MD
LG