Dostupni linkovi

Izrael i Hamas ignorišu pozive za obustavu vatre u Gazi


Gaza 12. novembra 2018.
Gaza 12. novembra 2018.

Palestinski militanti ispalili su 400 raketa uz minobacačku vatru dok je izraelska avijacija bacala bombe na oko 100 mjesta, javlja The Guardianov dopisnik sa lica mjesta iz Pojasa Gaze.

Izraelske snage i Palestinski militanti eskalirali su sukobe u posljednja 24 sata, nakon što su izraelske snage unutar Pojasa Gaze u nedjelju veče ubile sedam Palestinca, među njima i komandanata vojnog krila Hamasa, koji kontroliše Gazu.

Ujedinjene nacije i Egipat, koji radi kao posrednik između Izraela i Hamasa, pokušavaju da postignu prekid vatre, dok su se izraelski civili tokom noći krili u skloništima zbog raketne vatre iz Gaze, a Palestinci na drugoj strani, takođe spas tražili u podrumima od vazdušnih udara izraelske avijacije.

Izraelska vojska je saopštila da je oko 400 raketa uz minobačku vatru ispaljeno iz Gaze od ponedjeljka popodne, što je vjerovatno najveća koncentracija lansirana iz te Palestinske enklave u kratkom vremenu, kao i da su njihovi vojni avioni izveli više od 100 bombradovanja.

Medicinski izvori iz Gaze kažu da je pet osoba ubijeno, od čega su dvoje bili militanti. U izraelskom oblaskom gradu Ašeklon ubijen je jedan 40-godišnji civil kada je raketa pogodila zgradu. Kasnije je objavljeno da je riječ o Palestincu iz okupirane Zapadne Obale koji je živio u Izraelu.

Dvadest Izraelaca ranjeno je u posljednjem krvoproliću između dvije strane.

XS
SM
MD
LG