Dostupni linkovi

Predsjednik: Rumunija nije spremna za predsjedavanje EU


Klaus Iohannis, predsjendik Rumunije
Klaus Iohannis, predsjendik Rumunije

Predsjednik Klaus Iohannis je saopštio u ponedjeljak da Rumunija nije spremna da preuzme rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom u januaru, te je pozvao premijera te zemlje da podnese ostavku.

"Prema mom mišljenju, mi nijesmo spremni za to," izjavio je Iohannis u Bukureštu u ponedjeljak.

Za premijerku Rumunije u januaru je imenovana Viorica Dancila, malo poznata političarka iz vladajuće Socijal demokratske partije (PSD), i od tada se nalazi na udaru kritika da predstavlja samo figuru na čelu vlade, koju zapravo vodi šef PSD Liviu Dragnea, koji nije mogao postati premijer zbog osude za izbornu krađu.

"Sada je neophodno zamijeniti ovu nepogodu, vladu Dragnea-Dancila," rekao je rumunski predsjednik i dodao:

"Nema šasne za jedno dobro vladanje ....ili odgovarajuću uključivanje u evropske poslove".

Iohannis, koji je predsjedničku dužnost osvojio sa pozicije opozicionara, je situaciju u zemlji komentarisao nakon što je prošle sedmice ministar za evropske poslove Victor Negrescu podnio ostavku na dužnost u vladi, zbog bure koju je izazvala priprema za predsjedavne EU od janaura, na šest mjeseci.

Prošle sedmice je i evropska komesaka za pravdu Vera Jourova iskazala zabrinutost zbog potencijalne nesposobnosti Rumunije da vodi predsjedavanje EU od 1. januara 2019.

Vladajući PSD je preuzeo vlast početkom 2017. i od tada su započeli dekriminalizaciju nekoliko velikih slučajeva korupcije, u onome što mnogi nazivaju kampanjom za spašavanje lidera stranke Dragnea od zatvora, nakon što he osuđen u nekoliko različitih slučajeva za zloupotrebu ovalsti.

Nekoliko velikih antikorupcijskih protesta održani su u Rumuniji, a kulminirali su demonstracijama 10. avgusta u Bukureštu, kada je oko 450 demonstranata povrijeđeno od strane policajaca za razbijanje demonstracija.

EU će u utorak 13. novembra objaviti izvještaj o pravosudnim sistemima Rumunije i Bugarske. Dvije zemlje su se priključuile EU 2007. Obje zemlje su međutim ostale pod monitoringom Brisela zbog problema sa korupcijom i vladavinom prava.

XS
SM
MD
LG