Dostupni linkovi

Truedau potvrdio da je Kanada dobila snimak ubistva Kašogija


Kanadski premijer Justin Trudeau
Kanadski premijer Justin Trudeau

Kandaski premijer Justine Trudeau, postao je prvi zapadni lider koji je potvrdio da audio snimak ubistva novinara Džamala Kaošgija u saudijskom konzulatu 2. oktobra u Istanbulu postoji, kako je stalno tvrdila Turska strana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije rekao da je audio snimak dao "Saudijskoj Arabiji, Americi, Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji, svima njima", ali prvobitno nije bilo nezavisne potvrde iz bilo koje od navedenih država da su snimak i primili.

Govoreći na press konferenciji u Parizu, gdje učestvuje na mirovnom forumu koji se održava u sklopu obilježavanja 100 godišnjice kraja Prvog svjetskog rata, Trudeau je rekao da je kanadska obavještajna služba poslušala audio snimak koji im je obezbijedila turska tajna služba, ali da on to nije učinio.

"Kanadske obavještajne službe veoma tijesno sarađuju sa turskom obavještajnom služnom i Kanada je u potpunosti obaviještena o tome što su Turci imali da podijele," rekao je premijer Trudeau.

Naveo je i da je o svemu u Parizu razgovarao sa Erdoganom.

Za razliku od Trudeau, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, je rekao da snimci koji su u vezi sa ubistvom Kašogija prema njegovom saznanju nijesu u posjedu Francuza.

XS
SM
MD
LG