Dostupni linkovi

Pompeo: Vašington će tražiti objašnjenja od umešanih u ubistvo Kašogija


Majk Pompeo
Majk Pompeo

Američke vlasti će tražiti objašnjenja od svih umešanih u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo i dodao da bi to trebalo da učini i Saudijska Arabija.

Kašogi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta za venčanje s turskom državljankom.

Pompeo je takođe pozvao na kraj neprijateljstava u Jemenu i na pregovore o rešavanju sukoba u toj zemlji, rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Noert i dodala da je Pompeo danas imao telefonski razgovor sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom.

Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom interveniše u gradjanskom ratu u Jemenu na strani vlasti koje se sukobljavaju sa šiitskim pobunjenicima Huti koji imaju podršku Irana.

Saudijska Arabija je u nekoliko navrata optužena da je u napadima ubila nekoliko stotina civila u Jemenu.

List Vašington post preneo je u petak da će SAD prestati da upućuju pomoć arapskoj koaliciji pod saudijskom komandom kako bi konkretnijim merama podržala okončavanje sukoba.

Ta američka pomoć je postala sporna posebno posle ubistva Kašogija i nekoliko promena verzije vlasti u Rijadu o sudbini novinara.

XS
SM
MD
LG