Dostupni linkovi

Gradonačelnica Rima oslobođena optužbi za nepotizam


Virdžinija Radži

Gradonačelnica Rima Virdžinija Radži danas je oslobodjena optužbi da je lagala oko imenovanja jednog odbornika u gradskoj skupštini, čime je okončano višemesečno suđenje koje je pretilo njenoj političkoj karijeri.

Radži je zagrlila svoje advokate kada je sudija pročitao presudu navodeći da nije počinjeno krivično delo u njenom imenovanju gradskog zvaničnika.

Prema tužiocima Radži je lagala kada je izjavila da bivši šef njenog kabineta Rafaele Mara nije uticao na njenu odluku da promovira Marinog brata Renata na poziciju gradskog odbornika.

Tužioci su navodili da je pomoćnik uticao na nju da zaposli tu osobu. "Ova presuda uklanja dve godne blaćenja. Nastavljamo s uzdignutim glavama za Rim, moj voljeni grad, i za sve gradjane", napisala je Radži na Tviteru. Ona je od početka negirala optužbe.

Da je bila osuđena mogla je da dobije zatvor od 10 meseci i da izgubi mesto gradonačelnice. Prema pravilima njene partije Pokreta pet zvezdica svaki član osudjen za neko krivično delo ne može da ostane na funkciji, čak iako presuda nije konačna. Da je proglašena krivom to bi predstavljalo težak udarac za političarku koja je preuzela dužnost zahvaljujući svojoj besprekornoj etičkoj prošlosti i posle korupcijskog skandala koji je diskreditovao političare iz suparničkih stranaka.

Kraj suđenja uklanja jednu od prepreka s kojima se gradonačelnica suočava, a ona ostaje pod pritiskom oko neuspelog rešavanja hroničnih problema Rima s odvozom djubreta, saobraćajnim gužvama i gomilanjem administracije.

XS
SM
MD
LG