Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Navaro: Volstrit da se ne meša u spor SAD i Kine


Savetnik u Beloj kući Piter Navaro

Savetnik u Beloj kući Piter Navaro oštro je kritikovao aktuelne i bivše rukovodioce u Volstritu zbog poziva Vašingtonu i Pekingu da reše trgovinski spor.

On je u govoru u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu rukovodioce u Vol stritu nazvao "neregistrovanim stranim agentima", koji pokušavaju da izvrše pritisak na predsednika SAD Donalda Trampa da potpiše sporazum sa Kinom.

"Kada se ti neplaćeni strani agenti uključe u takozvanu `diplomatiju`, sve što rade jeste da slabe predsednika i njegov pregovarački stav", rekao je Navaro. On je naglasio da ništa dobro iz toga ne može da proizađe i dodao da će sporazum, ukoliko ga bude, biti potpisan pod uslovima američkog predsednika, a ne Volstrita.

Bivši američki ministar finansija Henri Polson izjavio je na skupu u Singapuru da postoji rizik od spuštanja ekonomske “Gvozdene zavese” u odnosima između dve zemlje, što će poništiti koristi od globalizacije.

Polson je razgovarao i sa kineskim i sa američkim zvaničnicima, tražeći od njih da pronađu rešenje. Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Điping sastaće se krajem novembra na marginama samita Grupe 20 krajem novembra.

Dve zemlje su uvele carine na međusobnu trgovinu u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara, a predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će uvesti tarife i na ostatak kineskog izvoza u ovu zemlju u vrednosti od 500 milijardi dolara, ukoliko se ne pronađe rešenje spora

XS
SM
MD
LG