Dostupni linkovi

Potpredsednik Vlade Rusije u Beogradu: Pripreme za Putinovu posetu


Izgradnja drugog kraka Turskog toka će, verujem, dati značajan doprinos razvoju naših bilateralnih odnosa: Jurij Borisov
Izgradnja drugog kraka Turskog toka će, verujem, dati značajan doprinos razvoju naših bilateralnih odnosa: Jurij Borisov

Potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio je da je Rusija zainteresovana da pomogne Srbiji u realizaciji projekta Turski tok. Tokom današnje zvanične posete Beogradu, Borisov je rekao da je sa srpskim zvaničnicima razmatrao konkretne sporazume i ugovore koji bi trebalo da budu potpisani u januaru 2019. godine kada se očekuje dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina. On, međutim, nije precizirao o kojim tačno sporazumima je reč.

"Mi delimo interesovanje Srbije u razvoju projekta Turski tok pa ćemo na svaki način doprineti realizaciji, kao jednoj od mogućih opcija. Izgradnja drugog kraka Turskog toka, odnosno od Srbije do Mađarske i Austrije, će, verujem, dati značajan doprinos razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je Borisov.

Borisov je u petak u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Iz kabineta predsednika saopšteno je da je i Aleksandar Vučić tokom sastanka istakao da je za Srbiju Turski tok od velikog značaja.

On je rekao i da postoji pomak u oblastima železničke infrastrukture, energetike i vojnotehničke saradnje Srbije i Rusije. Kada je reč o robnoj razmeni, uveren je, kako je saopšteno, da će biti sve više proizvoda koji će moći da se plasiraju na rusko tržište.

Trgovinske i ostale srpsko-ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Na konferenciji za novinare posle sastanka Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju važna saradnja u oblasti energetike bezbednosti.

"To je za nas i političko pitanje, jer od toga zavisi i kvalitet života građana, ali i funkcionisanje privrede. Zato smo veoma zainteresovani kako će se na kraju raspetljati Gordijev čvor u vezi sa nekadašnjim Južnim, sadašnjim, Turskim tokom", rekao je Dačić.

Kao i uvek tokom susreta ruskih i srpskih zvaničnika konstatovano je da su ekonomski odnosi dve države u usponu.

Robna razmena 2018. godine je, kaže Dačić, dostigla onu iz prošle.

"Tokom prošle godine bila je oko 2,6 milijardi dolara, a u prvih devet meseci ove godine je to već oko 2,3 milijarde dolara. Očekuje se da to premaši prošlogodišnji rezultat", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG