Dostupni linkovi

Vanredna vijest

RCC dodijelio grantove za 12 turističkih projekata


Dobitnici grantova i službenici RCC-a, Sarajevo

U okviru projekta razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu saradnju kojeg finansira Evropska unija, u Sarajevu je danas dodijeljeno prvih 12 od 30 grantova ukupne vrijednosti 548.000 eura.

Sedam od dvanaest grantova koji su dodijeljeni u prvom ciklusu bit će iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasljeđe glavnih gradova.

Ostalih pet grantova će doprinijeti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma (Via Dinarica) kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

"Odabrani projekti doprinijeće proširenju turističke ponude u regionu, jer obuhvataju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, također će doprinijeti promociji lokalnih zajednica, ali i finansijski osnažiti one koji se bave seoskim i planinskim turizmom na pomenutim rutama", kaže generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović i dodaje da je najvažnije što će se kroz pomenute projekte otvoriti nova radna mjesta, naročito za mlade ljude koji moju unaprijediti svoje znanje i vještine i regionalno se povezivati.

Projekat razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu saradnju vrijedan pet miliona eura radi na objedinjavanju i razvoju raznovrsnije ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u šest ekonomija Zapadnog Balkana, razvoju zajedničkih regionalnih turističkih ruta i proizvoda, unaprijeđenju infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih ruta kao i na promociji zajedničke regionalne ponude u svijetu.

Ukupna vrijednost programa za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava koji se realizuje u sklopu projekta i obuhvata 30 i više grantova iznosi 1,62 miliona eura.

XS
SM
MD
LG