Dostupni linkovi

Predsednik SANU Kostić zvanično ponudio ostavku


Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Vladimir Kostić potvrdio je za RSE da je svim odeljenjima te institucije uputio pismo svoje ostavke, u kome je obrazložio motive za takav postupak.

U SANU nam je rečeno da će, po prijemu pisma, svih osam odeljenja dati svoja mišljenja koja će nakon toga biti vraćena predsedniku Kostiću, koji bi potom trebalo da saopšti svoju odluku.

Predsednik SANU, Vladimir Kostić, nije želeo da zvanično govori o detaljima svoje odluke niti o motivima da ponudi ostavku.

Kostić je podnošenje ostavke najavio juče (četvrtak 08.11.), nakon Izborne skupštine Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je izabrala manje kandidata od predloženog broja. Kostić je rekao da je to shvatio kao poruku njemu i da će zato će ponuditi ostavku.

„Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana (petak 09.11. dod. aut.) sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti“, rekao je Kostić nakon što je predsednik Izborne komisije, akademik Dejan Popović, saopštio rezultate glasanja – da je u redovne članove od 18 kandidata primljeno 16, a u dopisne 14 od 26 kandidata.

U odeljenjima SANU, u ovom trenutku nisu bili voljni da komentarišu dešavanja u toj insitituciji, barem ne, kako nam je rečeno, dok se ne izjasne o pismu predsednika Akademije.

Inače, do jučerašnjih izbora, Odeljenje društvenih nauka brojalo je šest akademika i od 2009. do danas bio je primljen samo jedan novi član. Juče je dopisni član Aleksandar Kostić postao redovan, a novi dopisni su Alpar Lošonc i Pavle Petrović, dok nisu izabrani Slobodan Antonić, Milena Dragićević Šešić i Mirjana Rašević.

Odeljenje za likovne i muzičke umetnosti do juče je brojalo 13 članova. Milica Stevanović iz dopisnog prešla je u redovno članstvo, Jelena Jovanović i Sava Halugin postali su novi, dopisni članovi, dok u istoj kategoriji nisu izglasani Borislav Stojkov i Mileta Prodanović.

SANU trenutno ima 128 članova (92 redovna i 36 dopisnih), dok je u radnom sastavu njih 120 (88 redovnih i 32 dopisna), osam akademika je van radnog sastava jer su stalno nastanjeni u inostranstvu ili godinu dana nisu učestvovali u radu svojih odeljenja (četiri dopisna i četiri redovna).

XS
SM
MD
LG