Dostupni linkovi

Gorbačov: Sprečiti novu trku u naoružanju


Mihail Gorbačov potpisuju 1987. Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).
Mihail Gorbačov potpisuju 1987. Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Neophodno je preduzeti hitne korake kako bi se sprečila nova trka u naoružanju, izjavio je bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

On je novinarima rekao da Moskva i Vašington treba da se fokusiraju na prevazilaženje jaza i poboljšanje odnosa, što je ocijenio kao "najvažnije na svijetu".

Gorbačov (87) je izrazio nadu da je moguće zaustaviti trku u naoružanju i da će biti nastavljeno sa nuklearnim razoružavanjem koje su inicirali on i bivši predsednik SAD Ronald Regan.

Bivši sovjetski lider dao je ovu izjavu nakon što je u Moskvi prisustvovao premijeri filma režisera Vernera Hercoga čija je radnja zasnovana na razgovoru Gorbačova i Regana.

U odvojenom saopštenju Gorbačov je izrazio zabrinutost zbog "pokušaja da se svet vrati u prošlost" i upozorio da najveću pretnju predstavlja novi obrt u trci u naoružanju.

On je naveo da je veoma zabrinut zbog toga što "neki pričaju o nuklearnom ratu kao o nečemu prihvatljivom, pripremaju se za njega i razgovaraju o mogućim scenarijima".

Gorbačov je podsetio da su se on i Regan saglasili da se "u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se nikada sme voditi".

Gorbačov i Regan potpisali su 1987. godine Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je prošlog meseca da se Vašington povlači iz Sporazuma.

Mnogi smatraju da je Gorbačov pomogao završetku Hladnog rata, piše AP.

Gorbačov je često kritikovan u Rusiji, gde ga mnogi smatraju odgovornim za propast Sovjetskog Saveza, kao i za očaj i politički metež koji je usledio nakon toga.

XS
SM
MD
LG