Dostupni linkovi

Dejanu Tiagu Stankoviću britanska nagrada za roman ‘Estoril’


Dejan Tiago Stanković
Dejan Tiago Stanković

Roman “Estoril” Dejana Tiaga Stankovića dobio je nagradu Debut Crown za 2018. godinu, Udruženja istorijskih pisaca (Historical Writers’ Association) u Velikoj Britaniji, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Dejan Tiago Stanković rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je srećan što se britanskim kolegama dopala njegova knjiga o dešavanjima tokom Drugog svetskog rata u Portugalu.

“Prepoznali su koliko sam se naradio u istraživačkom delu tog romana. Ozbiljno sam se pozabavio jednom epohom, pročitao sve što postoji o njoj, i osvetlio je. Mislim da su oni “Estoril” gledali sa tog stanovišta. To je pravi, klasičan, istorijski roman”, rekao je Stanković za RSE.

U konkurenciji za nagradu Udruženja istorijskih pisaca “Estoril” je bio jedini roman koji izvorno nije pisan na engleskom jeziku. Kako stoji u obrazloženju žirija, “Estoril”, čija radnja se odvija u portugalskom hotelu u kom inkognito borave važne ličnosti, kompleksna je i iznenađujuća priča koja se čita kao novootkriveni klasik.

“Trenutno pišem nešto o Kairu, tamo se dešava glavna radnja… Epoha je od rata do osamdesetih godina. Nemam pojma kako će se zvati. Dešava se na jednom ostrvu, možda ga nazovem po njemu. Zamalek. A možda se zove i nekako drugačije, ne znam”, rekao je Dejan Tiago Stanković za RSE.

Dejan Tiago Stanković napisao je i zbirku priča “Odakle sam bila, više nisam”. Živi i radi u Beogradu i Lisabonu, a za roman “Estoril” dobio je i nagradu “Branko Ćopić”.

XS
SM
MD
LG