Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Si Đinping: SAD da poštuju kineski put


Peking želi da reši probleme u odnosima sa Vašingtonom, ali da on treba da poštuje kineski izbor razvojnog puta i legitimne interese, rekao je danas predsednik Kine Si Đinping.

Dve države, takođe, treba da pravilno rasuđuju o međusobnim strateškim namerama, rekao je Si u razgovoru sa bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom u Pekingu, javili su državni mediji.

Si je naveo da Kina želi da reši probleme sa SAD putem razgovora, ali da Vašington mora da poštuje njen razvojni put i interese.

On je istakao da očekuje da će sa američkim predsednikom Donaldom Trampom imati "duboku razmenu stavova" prilikom susreta u Argentini, javila je agencija Sinhua.

Kineski predsednik je istakao da treba usmeriti pažnju ka "jačanju negativnih glasova prema Kini u SAD", ali to nije obrazložio.

Dve zemlje su uvele carine na međusobnu trgovinu u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara, a predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će uvesti tarife i na ostatak kineskog izvoza u ovu zemlju u vrednosti od 500 milijardi dolara, ukoliko se ne pronađe rešenje spora, podseća Rojters.

Trampova administracija je takođe optužila zvanični Peking za mešanje u američku politiku, što kineski zvaničnici negiraju.

Istovremeno, dve zemlje imaju nesuglasica i oko ostrva u Južnom kineskom moru oko kojih se spore Peking i njegovi susedi, kao i Tajvana, na koga Kina polaže pravo.

Odnosi SAD i Kine su malo otoplili nakon telefonskog razgovora Trampa i Sija.

Još jedan od znakova poboljšanja odnosa biće dolazak u petak člana Politbiroa KP Kine Jang Jiečija i ministra odbrane Veja Fengea gde će razgovarati sa domaćinima.

Međutim, bivši američki ministar finansija Henri Polson izjavio je na skupu u Singapuru da postoji rizik od spuštanja ekonomske “Gvozdene zavese” u odnosima između dve zemlje, ukoliko Peking ne sprovede reforme tako što će okončati praksu prisilnog transfera tehnologije koje su strane kompanije koje posluje u Kini dužne da ustupe domaćim firmama, zatim obezbedi bolju zaštitu intelektualne imovine te da istinski dopusti da tržišne snage utiče na donošenje ključnih odluka.

“Ukoliko Kina ne bude brzo delovala, pretpostavljam da će se intenzivirati zahtevi SAD a ‘razvodom’, odnosno povlačenjem linije u odnosima dve zemlje”, kazao je Polson.

XS
SM
MD
LG