Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skat: Cilj Srbije i NATO - ujedinjenjena i slobodna Evropa


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da Srbija i NATO imaju zajednički strateški cilj - ujedinjenju i slobodnu Evropu u kojoj vlada mir."Možemo raditi zajedno kao partneri kako bi postigli ove ciljeve", rekao je Skat na Šestoj beogradskoj NATO nedelji.

On je kazao da je NATO posvećen miru, zajedničkim vrednostima i vladavini prava i da je partnerstvo NATO i Srbije važno. "Amerika je predana globalnoj stabilnosti i smatramo Srbiju vitalnim partnerom", kazao je Skat.

On je rekao i da je najočiglednija uloga NATO u regionu - osiguranje stabilnosti i stabilizacije i napomenuo da se Kfor na Kosovu stvara da obezbedi mir i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

"Kfor brine o tome da svi gradjani Kosova žive u miru i stabilnosti", istakao je Skat. Kako je naveo, mir izmedju Kosova i Srbije je ključ za mirnu, slobodnu i ujedinjenu Evropu.

"Zato mi je drago što vidim da Srbija i NATO zajedno rade kao partneri u okviru procesa koji poštuje vojnu neutralnost Srbije", rekao je Skat.

On je kazao i da je Srbija jedina zemlja u kojoj je NATO bio angažovan u svojoj istoriji, a koja je organizovala jednu od najvećih NATO vežbi.

"Ko kaže da Balkan ne može da se promeni?", naveo je ambasador SAD. Predstavnik NATO Odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) Robert Pščel (Pszczel) rekao je da još ima mnogo teškoća u odnosima Srbije i NATO o kojima treba razgovarati i pokušati da se prevazidju.

On je kazao da je razlog zbog kojeg podržavaju Nedelju NATO u Beogradu to što ideje iznete tokom nje putuju i izvan Beograda.

"To ih čini važnim u regionu i izvan njega", kazao je on.


XS
SM
MD
LG