Dostupni linkovi

Advokatu Asije Bibi ponuđen privremeni azil u Holandiji


Protesti islamista u Pakistanu
Protesti islamista u Pakistanu

Holandska Vlada ponudila je privremeni azil advokatu koji je branio pakistansku hrišćanku Asiju Bibi, koja je ranije bila osuđena na smrt zbog jeresi.

Saifulu Muloku ponuđeno je da ostane u Holandiji nekoliko mjeseci, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Holandije, prenosi Reuters.

Muloku je pobjegao iz Pakistana nakon što je Asija Bibi oslobođena za bogohuljenje i u subotu, 3. novembra, stigao je u Holandiju. On je rekao da je bio prisiljen da bježi iz svoje zemlje i tako sačuva život.

Saiful Mulok
Saiful Mulok

Advokat Asije Bibi prethodno je izjavio da je njegova branjenica, pakistanska kršćanka koja je oslobođena optužbi za bogohuljenje nakon provedenih osam godina u zatvoru, puštena na slobodu.

Prošlosedmična presuda Vrhovnog suda podstakla je nasilne proteste islamista pa je vlada pristala na njihove zahtjeve da se Asija Bibi zaustavi u namjeri da napusti Pakistan.

Vijest o njenom oslobađanju dovela je do zabuna, pa i do izvještaja da je odvedena u drugu zemlju. Međutim, kasnije je potvrđeno da je Bibi i dalje u Pakistanu.

Njen muž je rekao da su oboje u opasnosti i zatražili su azil. Nekoliko zemalja im je ponudilo azil.

XS
SM
MD
LG