Dostupni linkovi

Vučić pred sastanak sa Tačijem: Teška pozicija Srbije


Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas pred sastanak sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu da je pozicija Srbije teška.

"Nije mi prijatno, a ni lepo da razgovaram sa Tačijem, ali bolje sto godina da razgovaramo nego jedan dan da ratujemo. To je moj posao... Mir je važan, sve drugo nije za poređenje", rekao je Vučić za TV Pink u Helsinkiju, gdje je učestvovao na Samitu šefova država i vlada iz redova EPP.

Vučić je rekao da iz Helsinkija putuje u Brisel, gdje je visoka predstavnica EU Federika Mogerini sazvala sastanak sa predsjednicima Srbije i Kosova.

On je takođe - povodom saopštenja Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da ni po koju cijenu ne smije da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu - izjavio da ga pogađa "loše miješanje" SPC u politiku.

"Šta nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gde su nam vojska, narod i koju teritoriju kontrolišemo? Kako da to čuvamo", upitao je Vučić i dodao da su za njega ljudi najvažniji.

Kako je naveo, puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju.

"To je značenje tih reči. Plašim se da je to neodogovorno. Neću da se kockam, a da čuvam naš narod naravno da hoću, ali time što ćete se truditi da jasno ne želite bilo kakav kompromis plašim se da nećemo imati oko čega da pravimo kompromise, jer nas je neodogovrna politika dovela u ovu situaciju", rekao je Vučić.

Sabor SPC ocijenio je sinoć da Kosovo "nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rješavanje monopol imaju isključivo državni organi".

U saopštenju nakon vanrednog jesenjeg zasjedanja Sabora SPC se navodi da bi "bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvijek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti".

XS
SM
MD
LG