Dostupni linkovi

Bela kuća ukinula propusnicu novinaru CNN


Stažistkinja u Beloj kući pokušava da Jimu Acosti uzme mikrofon tokom Trumpove pres-konferencije
Stažistkinja u Beloj kući pokušava da Jimu Acosti uzme mikrofon tokom Trumpove pres-konferencije

Bela kuća ukinula je novinarsku propusnicu dopisniku CNN (Si-En-En) Jimu Acosti (Džim Akosta) posle njegove žustre rasprave s predsednikom SAD-a Donaldom Trumpom (Tramp) za vreme konferencije za novinare.

Rasprava je počela kada je Acosta juče pitao Trumpa o karavanu migranata koji idu iz Latinske Amerike ka američkoj južnoj granici s Meksikom.

Kada je novinar pokušao da postavi dodatno pitanje Trump je rekao "To je dosta" a žena koja stažira u Beloj kući bezuspešno je pokušavala da mu oduzme mikrofon.

Predstavnica za štampu Bele kuće Sarah Sanders (Sara) izdala je saopštenje u kome je optužila Acostu da je "stavio ruke na mladu ženu koja je pokušavala da radi svoj posao kao stažistkinja u Beloj kući", dodajući da je to "apsolutno neprihvatljivo".

Interakcija između Acoste i stažistkinje je bila kratka. Acosta je izgledao kao da odguruje njenu ruku dok pokušava da dođe do mikrofona dok je govorio. On joj je rekao "Izvinite, gospođo". Acosta je u Tviter poruci negirao da je dotakao.

CNN je u saopštenju naveo da je Bela kuća ukinula Acostinu novinarsku propusnicu iz "odmazde zbog njegovih izazovnih pitanja", i optužio predstavnicu za štampu Bele kuće Sarah Sanders da laže o Acostinom ponašanju.

Udruženje izveštača iz Bele kuće pozvalo je da se povuče odluka o oduzimanju novinarske propusnice izveštaču CNN-a posle rasprave s Trampom.

Udruženje navodi da se propusnica koju izdaju vlasti koristi kao sredstvo za kažnjavanje izveštača. Novinari koji izveštavaju iz Bele kuće dužni su da zatraže propusnice kojima mogu svakodnevno da dolaze u novinarske delove zgrade u zapadnom krilu.

XS
SM
MD
LG