Dostupni linkovi

Istraživanje: Trećina mladih u Srbiji ne veruje u demokratiju


Preševo, ilustrativna fotografija
Preševo, ilustrativna fotografija

Mladi u Srbiji u velikoj meri ne veruju u institicije, a trećina ispitanih ne vidi da je demokratija dobro uređenje, pokazalo je istraživanje o nivou poverenja mladih u institucije u okviru projekta ”Premijerka otvara vrata – Mladi na Vladi!”.

Na pitanje da li je demokratija najbolji oblik vladavine 36 posto mladih je odgovorilo da jeste, za 31 odsto njih nije, dok 33 posto mladih nije moglo da se opredeli. Ispitanici, međutim, nisu mogli jasno da izraze alternativu takvom sistemu.

„Razlozi za ovakve stavove se kreću od sistema vrednosti, od onoga kako se mladima predstavlja demokratija u ovih 18 godina od tranzicije do onoga što mogu da gledaju svakog dana“, rekao Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Istraživanje je uradila istraživačka agencija Demostat za potrebe KOMS-a, saveza udruženja koji trenutno okuplja 97 organizacija članica (organizacije mladih i za mlade).

Mladi u insitucijama vide osobe koje ih vode i na osnovu njih vrednuju te insitucije. Prvo osećanje koje kod mladih izaziva reč „institucija Republike Srbije“ je nepoverenje (tako se izjasnilo njih 44%), sigurnost oseća 18% ispitanih, a mučninu 16%, pokazalo je ovo istraživanje.

„Kada smo pitali mlade za Crkvu indeks je 2,5, Vojska 3,3, policija 2,2, Skupština Srbije 1,4, Vlada 1,6, Predsednik Srbije 1,8, narodni poslanici 1,3“, preneo je Đorđević koliko mladi veruju institucijama na skali od 1 do 5.

Istraživanje je pokazalo i da mladi uglavnom nisu zainteresovani za politiku, njih 38 %, dok je 38 % zainteresovano donekle, a 24% ih je zainteresovano.

Manje od trećine ispitanih glasa na izborima. Rezultati pokazuju da 40% nikada ne glasa, povremeno glasa 31%, a redovno 29 posto.

Skoro ¾ mladih ne veruje ni jednom političaru. Svaka peta mlada osoba da je jednopartijski sistem bolji od višepartijskog.

Mladi ne vide da ih partije, političari ili institucije zastupaju, kao ni da postoji sistemska briga za mlade.

Ovo istraživanje je realizovano u periodu od 10. septembra do 20. oktobra.

Projekat „Premijerka otvara vrata – Mladi na Vladi“ finansira se iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada kako bi se ostvarili ciljevi Omladinske prestonice Evrope 2019.

XS
SM
MD
LG